Jaapan oli Rice’i esimene peatuspunkt tema Aasia tuuril, kus ta üritab regiooni riikidega kokku leppida, kuidas käituda tuumarelvastunud Põhja-Korea suhtes, teatab The Telegraph.

Rice kinnitas kategooriliselt üle, et USA kavatseb kaitsta oma regioonis olevaid liitlasi. „Ma tahan, et igaüks mõistaks, et USA kavatseb täielikult järgida oma kaitsekohustusi vastastikuse kaitse lepingu alusel,“ ütles ta Tokyos. „Ühendriikidel on tahe ja võime kasutada täies ulatuses, ma kordan, täies ulatuses oma heidutust Jaapani julgeoleku tagamisel.“

Rice kohtus Jaapani peaministri Shinzo Abega, edasi liigub ta Lõuna-Koreasse, Hiinasse ja Venemaale. Visiitide käigus tahab ta koordineerida tegevust regioonis, et tagada ÜRO-s kehtestatud sanktsioonide jõustamise Põhja-Korea vastu.

Jaapani välisminister Taro Aso on peale Pyongyangi tuumakatsetust mitmel korral öelnud, et Jaapan peaks hakkama kaaluma tuumarelva hankimist. Tegemist oleks üliolulise poliitikamuutusega Jaapanis, mis on ainus riik maailmas, kes üle elanud tuumarünnaku ning kus tuumarelv on siiani olnud sisuliselt tabuteema.

Sellekohaseid ettepanekuid hakati esmakordselt tegema peale 1998. aastat, mil Põhja-Korea tulistas üle Jaapani territooirumi raketi. Nüüd, mil Põhja-Korea on lõhanud tuumalõhkepea, ollakse Jaapanis ülimalt mures võimaliku tuumalöögi pärast.

Jaapanil on võimas tuumatööstus, kuid see on rangelt tsiviilotstarbeline. Eksperdid usuvad, et riik võiks endale tuumapommi luua mõne kuuga.