Kõneldes Saksamaa Marshalli fondi korraldatud üritusel Washingtonis tunnistas Rice, et Gruusia lasi esimesed lasud separatistliku Lõuna-Osseetia pihta, vahendab BBC News.

Venemaa juhid aga ei austanud Rice’i sõnul Gruusia suveräänsust ega territoriaalset terviklikkust, alustades täiemõõtmelist invasiooni üle rahvusvaheliselt tunnustatud piiri. Rice lisas, et Venemaa rikkus ka Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy vahendatud vaherahulepingu tingimusi.

Rice’i sõnul oli sügavalt häiriv, et Venemaa üritas Gruusiat lagundada, tunnustades Abhaasia ja Lõuna-Osseetia iseseisvust ja väitis, et Venemaa käitumine on osa järjest halvenevast käitumismallist.

Rice ütles, et viitab sellega suveräänsete naaberriikide hirmutamisele, nafta ja gaasi poliitilise relvana kasutamisele, ähvardustele sihtida tuumarelvad oma rahumeelsete naabrite pihta ning Vene ajakirjanike tagakiusamisele (või nende veelgi halvemale kohtlemisele).

Rice teatas, et USA hoiatas enne konflikti Gruusiat, et Venemaa on sööda välja pannud ja selle allaneelamine mängib trumbid Venemaa kätte.

Rice’i sõnul ei saa Venemaa põhjendada oma käitumist NATO laienemisega, sest alates külma sõja lõpust on tehtud tööd NATO muutmiseks organisatsiooniks, mis aitaks kaasa Euroopa muutumisele terviklikuks, vabaks ja rahumeelseks.

Rice kinnitas, et Venemaal ei lubata dikteerida, kes saavad NATO liikmeks.

USA riigisekretär oli kriitiline ka Venemaa siseriikliku olukorra suhtes.

„On saanud selgeks, et õiguspärane eesmärk Venemaa uuesti üles ehitada on võtnud tumeda pöörde isikuvabaduste piiramisega, meelevaldse õiguskaitseorganite tegevusega ja kõikjaleulatuva korruptsiooniga Venemaa ühiskonna kõikidel tasanditel,” ütles Rice.

Rice’i sõnul riskivad Venemaa juhid vene rahva tulevase arenguga, olles viinud riigi ühesuunalisele teele eneseisolatsioonile ja kõrvalosale rahvusvahelises elus.