Neljapäeval avalikustatud Briti luuretalituse MI-5 varem salastatud dokumendid näitavad agentuuri muret, et Esimesest maailmasõjast nõrgestatud Vene valitsus ei suuda peatada Vladimir Lenini või Lev Trotski juhitud revolutsioonilist liikumist.

Suurbritannia kartis, ja õigustatult, et Venemaa lahkub sõjast, kui bolševikud võimu haaravad.

“Kuni sellised mehed nagu Trotski ükskord süüdi mõistetakse, jätkub sõjavastane agitatsioon Petrogradi, Moksva ja teiste suurte keskuste vabrikutes ja leninlike doktriinide levitamine lihtsameelsete talupoegade hulgas,” hoiatas pisut enne 1917. aasta oktoobrirevolutsiooni kirjutatud dokument.

Briti spioonide koostatud dokumentide põhjal on võimalik taastada Trotski liikumist eksiiliaastatel Lääne-Euroopas. Materjalide hulgas on katkeid tema kirjadest ja talle saadetud kirjadest.

“Võimatu on ülehinnata vajadust varustada Venemaa sõda pooldavaid jõude kõikvõimalike üksikasjadega selle mehe toimetustest Inglismaal, Prantsusmaal ja Ameerikas nii sõja ajal kui enne sõda,” seisab ühes dokumendis. “See küsimus ei ole Inglismaa jaoks vähem tähtis kui Venemaa jaoks, sest see puudutab otseselt sõda.”

MI-5 jälgis Trotski kirjavahetust ja luges ka seda 1916. aasta kirja, milles revolutsionäär kurtis, et Prantsusmaal tema järel luuratakse.

Lõpuks lasid Briti luurejuhid siiski Trotskil minema lipsata.

Briti luure resident söör William Weisman oli juba 21. märtsil 1917. aastal hoiatanud, et Trotski suundub Venemaale koos 10.000 dollariga, mis lähevad sotsialistliku revolutsiooni rahastamiseks.

Tänu residendi jõupingutustele vahistati Trotski, kui ta 1917. aasta aprillis Kanadasse Halifaxi sadamasse jõudis.

Paraku kummutas luuretalituse aseülem kolonelleitnant Claude Dansey kuuldused lähenevast revolutsioonist ning andis korralduse Trotski vabaks lasta, väidab Daily Telegraph.

Trotski naasis Venemaale ja aitas bolševikud võidule.