Umbes 90 protsenti hääletanutest oli uue põhiseaduse poolt, teatasid Egiptuse riiklik uudisteagentuur ja valitsuse ametnik, vahendab Reuters.

Kukutatud presidendi Mohamed Morsi moslemivennaskond, mis ametlikud numbrid kindlasti kahtluse alla seab, kutsus üles kaks päeva kestnud hääletust boikottima, nähes seda osana riigipöördest 18 kuud tagasi vabalt presidendiks valitud Morsi vastu. Moslemivennaskond kutsus üles valitsusvastastele meeleavaldustele.

Pärast üheksa inimese hukkumist kokkupõrgetes politsei ja Morsi toetajate vahel teisipäeval jätkusid rahutused ka kolmapäeval. Protestijad kähmlesid politseiga presidendipalee lähedal. Hukkunutest siiski ei teatatud.

Siseministeerium teatas, et kahepäevase referendumi ajal vahistati 444 inimest.

Riiklik uudisteagentuur MENA teatas varastele andmetele viidates, et paljudes valimisjaoskondades, mis olid tulemused teatanud, oli uue põhiseaduse poolt üle 90 protsendi hääletanutest.

Siseministeeriumi ametnik ütles, et osaleda võis üle 55 protsendi hääleõiguslikest.

„Põhiseaduse poolt oli võibolla üle 95 protsendi,“ ütles siseministeeriumi avalike suhete direktor kindralmajor Abdel Fattah Othman satelliidikanalile Al-Hayat.

Referendum oli võtmetähtsusega samm poliitilises üleminekuplaanis, mille ajutine valitsus on kuulutanud teeks demokraatiale, kuigi kuni eelmise aastani Egiptuse kõige paremini organiseeritud partei olnud moslemivennaskonda represseeritakse karmilt.

Võimud on viimastel kuudel arreteerinud ka ilmaliku meelsusega aktiviste, sealhulgas 2011. aasta president Hosni Mubaraki vastase ülestõusu väljapaistvaid figuure. Üks mõõdukas islamistlik partei teatas, et nende toetajaid on vahistatud referendumil vastuhääle andmiseks kampaania tegemise eest.

Referendum oli 59-aastase kindral Sisi üldrahvalik usaldushääletus. Teda peetakse Egiptuse mõjuvõimsaimaks isikuks pärast Morsi kukutamist.

Sisi toetajad peavad teda just selliseks kõvakäeliseks meheks, kes suudab riigis pärast ligi kolm aastat kestnud poliitilist ja majanduslikku kriisi stabiilsuse taastada.

Uuest põhiseadusest on kaotatud aasta tagasi Morsi ajal heaks kiidetud eelmises konstitutsioonis olnud islamistlik keelekasutus ning see tugevdab riiklikke institutsioone, mis Morsile vastu astusid: armeed, politseid ja kohtusüsteemi.