Mida iganes Jauza ka ei vedanud, oli see nii raske, et alus istus väga sügaval vees, vahendab Reuters.

Jauza ja teiste Vene laevade liiklemine kahe nädala jooksul pärast Putini teadet vägede osalise tagasitõmbamise kohta viitab Reutersi analüüsi järgi sellele, et tegelikult veetakse Süüriasse rohkem tehnikat ja varustust kui sealt ära tuuakse.

Ei ole teada, mida laevad on vedanud või kui palju tehnikat on suurte transpordilennukitega Süüriast minema veetud, kuid laevaliiklus viitab Reutersi teatel sellele, et Venemaa teeb intensiivselt tööd sõjalise infrastruktuuri säilitamiseks Süürias ja Süüria armee varustamiseks, et kohalolekut saaks vajaduse korral kiiresti suurendada.

„Et peamine osa jõududest jäi de facto sinna, ei ole põhjust liiklust kahandada,“ ütles Moskvas asuva sõjalise mõttekoja CAST uurija Mihhail Barabanov. „Süüria armee varustamine jääb samuti märkimisväärseks.“

Venemaa ei ole avaldanud oma vägede suurust Süürias ega üksikasju osalise tagasitõmbumise kohta.

Reuters on välja arvutanud, et umbes pool Süürias olnud sõjalennukitest on koju lennanud. Analüüsi järgi oli Venemaal Süürias 36 sõjalennukit.

Esmaspäeval näitas riigitelevisioon kolme raske ründekopteri Süüriast minemaviimist koos toetava personaliga.

Laevandusandmete, ametliku informatsiooni, merejulgeoleku allikate ja blogipidajate fotode uurimisest selguv Bosporuse väina läbivate Vene laevade hulk ei näita vähenemise märke. See laevaliiklus on saanud nime „Süüria ekspress“.

Reutersi analüüs samade andmete kohta näitab ka, et Venemaa on tõenäoliselt asendanud kõik Vahemerelt lahkunud sõjalaevad uutega, säilitades mereväe tulejõu endisena.

Venemaal näib olevat Vahemerel enam kui tosin sõjalaeva, mille hulgas on ka Zeljonõi Dol, mis on varustatud tiibrakettidega Kalibr.

„Venemaal ei ole ülemäära laevu, mida ta saab Vahemerel hoida. Nende jõudude roll on „Süüria ekspressi“ tegevuse tagamine ning enese läänele ja seejärel Türgile näitamine,“ kommenteeris Barabanov.

Pärast vägede Süüriast tagasitõmbamisest teatamist on Venemaa Vahemerele saatnud kaks dessantlaeva, mida kasutatakse tavaliselt elavjõu ja soomustehnika transportimiseks. Need on Tsezar Kunikov ja Saratov. Samuti on Vahemerele suundunud eelnimetatud Jauza.

Samal ajal on Bosporuse väina tagasiteel läbinud kaks sõjalaeva, Aleksandr Otrakovski ja Minsk, ning abilaev Dvinitsa-50.

Näib ebatõenäoline, et naasnud laevade pardal oleks olnud Vene sõjaväelasi või tehnikat, sest neist ühegi pardal ei paistnud olevat rasket lasti.

Mittesõjaline kaubaliiklus Venemaa ja Süüria vahel ei näita samuti märke vaibumisest.

Pärast Putini teadet vägede osalise tagasitõmbamise kohta on kahe nädala jooksul Süüriasse saabunud viis kaubalaeva, sealhulgas naftatanker.