Tillerson kavatseb eemale jääda 28 NATO liikmesriigi välisministrite kohtumisest 5.-6. aprillil Brüsselis, mis oleks olnud tema esimene selline sündmus, et võiks osaleda USA presidendi Donald Trumpi ja Xi kohtumisel 6.-7. aprillil Trumpi Floridas asuvas Mar-a-Lago kuurordis, teatasid neli praegust ja endist ametnikku Reutersile.

NATO kohtumisele minemata jätmine ja Moskva külastamine ähvardab kinnitada oletusi, et Trump võib asetada esikohale USA suhted suurvõimudega, jättes Washingtonist julgeolekualaselt sõltuvad väiksemad riigid ootele, kommenteerisid kaks endist USA ametnikku.

USA välisministeeriumi pressiesindaja ütles, et Tillerson kohtub kolmapäeval 26 NATO riigi (välja arvatud Horvaatia) välisministriga Islamiriigi-vastase koalitsiooni kohtumisel. Pressiesindaja sõnul ei ole aga Tillersonil 26 välisministriga Washingtonis eraldi NATO-le keskendunud kohtumist.

„Pärast neid konsultatsioone ja kohtumisi reisib ta aprillis G7 kohtumisele Itaalias ja siis edasi kohtumistele Venemaal,“ lisas pressiesindaja ning teatas, et USA-d esindab NATO välisministrite kohtumisel poliitiliste asjade alamriigisekretär Tom Shannon.

Endine USA ametnik ja endine NATO diplomaat, kes mõlemad rääkisid anonüümselt, teatasid Reutersile, et allianss pakkus kohtumise aja muutmist, et Tillerson saaks osaleda nii sellel kui kohtumisel Xiga, kuid USA välisministeerium lükkas selle idee tagasi.