President Donald Trumpi lähedane liitlane Pompeo tahtis kohtuda Luksemburgi välisministri Jean Asselborni ja Euroopa Liidu liidritega, teatasid kolm allikat.

Algne plaan sõita Luksemburgi, mida ei olnud ametlikult välja kuulutatud, heideti aga kõrvale, kui sealsed ametnikud näitasid üles vastumeelsust Pompeoga kohtumise suhtes, teatas diplomaatiline allikas. Reis Brüsselisse oli aga siiski viimase hetkeni plaanis.

Pompeo viimase Brüsseli-visiidi hõre päevakava tekitas aga küsimusi reisi mõttekuse kohta. Kavas ei olnud kohtumisi Euroopa Liidu ametnikega ega avalikke üritusi NATO raames. Kolmas diplomaatiline allikas ütles, et liitlased tundsid Pompeo pärast „piinlikkust” pärast vägivalda Washingtonis, mille tõttu suri viis inimest.

Pompeo mõistis Kapitooliumi ründamise hukka, aga ei viidanud Trumpi rollile selle õhutamisel.

Vägivallast vapustatud Asselborn nimetas järgmisel päeval Trumpi RTL Radios kurjategijaks ja poliitiliseks püromaaniks.

Luksemburgi välisministeerium kinnitas, et varem kavandatud peatus seal tühistati, aga rohkem ei kommenteerinud. Euroopa Liit keeldus kommentaaridest.

USA välisministeerium selgitas reisi tühistamist ameti üleandmise tööga enne Joe Bideni ametisse astumist 20. jaanuaril, kuigi Pompeo on tõrkunud kuni viimase ajani Bideni võitu tunnustamast.

Brüsselis pidi Pompeol olema õhtusöök NATO peasekretäri Jens Stoltenbergiga täna õhtul viimase eraresidentsis ja seejärel kohtumine Belgia välisministri Sophie Wilmèsiga.