Iraagist pärit Ahmed Hadi Jawwad ning tema abikaasa kaotasid samal merereisil oma 11-aastase tütre ja 9-aastase poja, kui nende sõnul alust juhtinud Abdullah Kurdi paanikasse sattus ja lainete lähenemisel paadi kiirust suurendas.

Reutersil õnnestus rääkida ka kolmanda reisija Amir Haideriga (22), kes kinnitas samuti, et alust juhtis Abdullah Kurdi.

„Jutt, mida ta (Aylani isa) rääkis, ei vasta tõele. Ma ei tea, mis teda valetama sundis, ehk oli see hirm,“ ütles Jawwad reedel Bagdadis. „Tema juhtis paati reisi algusest kuni selle põhja minemiseni.“

Jawwadi sõnul pöördus Abdullah nende poole ja anus , et nad ei räägiks, milline oli tema roll paadi uppumisel. Ka Jawwadi abikaasa kinnitas seda.

Abu Hussein, üks inimsmugeldajatest, tunnistas Reutersi väitel mehele samuti, et just Abdullah oli reisi organisaator.

Uudisteagentuuril ei õnnestunud hoolimata mitmetest katsetest Abullah Kurdit kommentaariks tabada.

Sellegipoolest väitis mees õhtul uudisteportaalile Daily Mail, et need süüdistused ei vasta tõele. „Ma kaalusin aluse juhtimist, kuid ei teinud seda. See ei vasta tõele. Kui ma oleksin inimsmugeldaja, siis miks ma paneksin oma perekonna samasse paati teiste inimestega,“ ütles ta.

Tema sõnul juhtis paati Türgi mees, kelle nime ta ei mäleta.

Foto väikese Aylan Kurdi elutust kehast Türgi rannikul muutus eelmisel nädalal üheks põgenikekriisi võimsamaiks sümboliks, mis tekitas ägedat vastukaja ja sundis lääneriikide valitsusi oma põgenikepoliitikat muutma.

Jaga
Kommentaarid