Reinsalu ütles Delfile, et näeb Iraani ülestunnistust lennukatastroofi põhjustajana positiivse sammuna Lähis-Idas kuhjunud pingete lahendamise teel. "See aitab kindlasti kaasa edasiliikumisele ning Iraani eitamine oleks ilmselt vastasseisu ja pingeid ainult kasvatanud," sõnas välisminister Delfile, arvates, et riiki oleks võinud eitamistaktika valimise puhul tabada näiteks ÜRO julgeolekunõukogu-poolsed sanktsioonid.

Minister lisas, et Ukraina reisilennuki allatulistamise tunnistamise järel peab Iraani oma diplomaatiliste kanalite kaudu vabandada ohvrite koduriikide ees, tagama ammendav uurimise ja teiste riikide ekspertide ligipääsu andmetele, võtma süüdlaste vastutusele ning maksma ohvrite perekondadele kompensatsiooni.

"On vaja, et Ukraina reisilennuki allatulistamise uurimine toimuks rahvusvaheliste reeglite järgi," sõnas Reinsalu. "Selle vajadust olen rõhutanud nii julgeolekunõukogus kui ka eilsel EL-i välisministrite nõukogul. Takistuste ilmnemisel on Eesti valmis koostöös teiste riikidega neid küsimusi tõstatama rahvusvahelistes institutsioonides. Meie diplomaadid on sellekohaseid konsultatsioone pidanud ja jätkavad neid vastavalt kujunenud olukorrale."

Kuigi sõjaline eskaleerumine näib pigem ebatõenäoline, rõhutab Reinsalu siiski üleüldise olukorra jätkuvat tõsidust: "See ei tähenda aga, et üldine foon poleks kriitiline - Iraani ambitsioonid tuumarelvade ja kaugmaarakettide suhtes on endiselt lahenduseta ja nendega tuleb jätkuvalt tegeleda."

Välisminister peab ülimalt oluliseks kõikide osapoolte tugevat ja sidusat koostööd Ameerika Ühendriikidega. "Ilma Ühendriike kaasamata pole islami äärmusterrorismi tõkestamine mõeldav," märkis ta regiooni laiemat problemaatikat silmas pidades.

Reinsalu märkis, et nii paradoksaalne, kui see ka poleks, andsid mõlemad (nii USA kui Iraan - toim) oma avaldustes mõista, et kumbki pool pole huvitatud sõjalistest sanktsioonidest. Tema sõnutsi hoidutakse drastilistest sammudest, kuniks teine pool midagi ette ei võta.

"See ei tähenda aga, et üldine foon poleks kriitiline - Iraani ambitsioonid tuumarelvade ja kaugmaarakettide suhtes on endiselt lahenduseta ja nendega tuleb jätkuvalt tegeleda," ütles välisminister, unustamata hetkel varjus püsivaid murekohti.

Euroopa Liit olgu atsakam

Euroopa Liidul peaks Reinsalu silmis olema Lähis-Ida konfliktikoldes aktiivsem roll. "Need sündmused omavad ülemaailmset tähendust, puudutades niisamuti ka Euroopa Liitu," sõnas ta ning lisas, et ühendus peab nõudma kanda maha lüües järjepidevalt sõltumatut uurimist.

Reinsalu näeb positiivse ja mõjusa nähtusena asjaolu, et EL-i välisasjade ja julgeolekupoliitika esindjale Joseph Borellile anti täiendav mandaat korraldada sealses regioonis diplomaatilist suhtlust asjades, mis puudutavad sisulisi läbirääkimisi.

Venemaa ja Malaisia reisilennuki temaatika pole Iraani juhtumi valguses kuskile kadunud. "Malaisia reisilennuki sõltumatu uurimine jätkub ning Eesti on nende riikide esireas, kes nõuab tuvastamist. Koostööd Venemaa poolt pole me sisuliselt täheldanud ning riik on antud küsimuses väga vastuoluliselt käitunud."