Tšernenko märkis, et immigratsioon kannab enesega venemaalaste jaoks tihtipeale ohtu — immigrantide hulka satub kurjategijaid, osalt langevad sissesõitnute odavama tööjõu tõttu palgad, ühiskondlikest tarbimisfondidest langeb immigrantide osaks suuri materiaalseid hüvesid. Kõik see ei saagi venemaalastele meeldida, nentis ta.

“Vanema põlvkonna esindajad räägivad sellest köögis, aga see, mis isa keelel, on poja rusikal. Eeldan, et skinheadide ilmumine ongi eelmise, ebaselge migratsioonipoliitika vili,” selgitas Tšernenko.

Samas ei lahenda tema arvates olukorda ka piirikontrolli karmistamine.

“Hammaste krigistamine piiril on kõige rumalam asi, mida teha võiks. Kui tööandjal ja tööjõul on majandushuvi, siis ei aita mitte mingid tõkked,” märkis migratsiooniteenistuse juht.

Samas tuleks Tšernenko hinnangul piiril luua asjalik immigratsioonikontroll. Ta leiab, et igasse piirijaama tuleks ehitada kontrollpunktid, mis on võimelised vastu võtma kuni 1000 inimest. Sissesõitnud peaksid neis läbima narkootikumide, relvade ja muu kontrolli, alles seejärel pääseksid nad edasi.

Tšernenko sõnul on aga kõige tähtsam “teha nii, et kasulik oleks vaid legaalne immigratsioon”.

See saab aga võimalikuks näiteks siis, kui migrant saab õiguse elada ja töötada Venemaal pangast “migratsioonimargi” ostmisel.

“Mark kleebitakse passi, ning tinglikult rääkides, saaks ta Venemaal 100 dollari eest legaalselt aasta vältel elada,” selgitas Tšernenko.