Rasmussen ütles, et NATO õhuturbelennukid teevad rohkem lende Balti riikide kohal ning liitlaste laevad saadetakse Läänemerele, Vahemere idaossa ja mujale, kui seda peaks vaja minema, vahendab Associated Press.

„Meil hakkab olema rohkem lennukeid õhus, rohkem laevu merel ja suurem valmisolek maal,“ ütles Fogh Rasmussen Brüsselis ajakirjanikele, keeldudes samas ütlemast täpseid numbreid.

Moskva peab selgelt välja ütlema, et ei toeta hea väljaõppega relvarühmituste või Vene-meelsete separatistide tegevust Ida-Ukrainas.

Rasmusseni sõnul on NATO vägede ümberpaigutamised mõeldud heidutuseks ja deeskaleerimiseks Venemaa agressiivse käitumise valguses.

NATO peasekretär ei maininud mereväe paigutamist Mustale merele, mida Venemaa peaks tõenäoliselt otseseks agressiooniks, kuigi NATO liikmed Rumeenia, Bulgaaria ja Türgi piirnevad samuti selle merega. Rasmussen kinnitas siiski, et vajaduse korral järgnevad lisameetmed.

NATO hinnangul on Venemaa Ukraina idapiirile koondanud umbes 40 000 sõjaväelast ning võib soovi korral mõnedesse Ukraina osadesse mõne päeva jooksul sisse tungida. Rasmussen kutsus Venemaad üles neid vägesid tagasi tõmbama.