Kümned tuhanded hiinlased ummistavad riigi lõunapealinna Guangzhou raudteejaama, kuna seoses raskete ilmastikuolude ja tiheda lumesajuga ei õnnestu neil hiina uusaastavahetuseks koju sõita, teatab Reuters.


Jaamas viibima sunnitud rahvamass on kannatust kaotamas. Miljonitele hiinlastele on aastavahetus ainuke võimalus terve aasta jooksul oma lähedasi ja koduseid näha. Rahutused puhkesid pärast seda, kui reisijatele oli teatatud, et seoses raskete ilmastikuoludega on rongiliiklus katkenud ning neil tuleb uus aasta vastu võtta raudteejaamas.



“Kuidas me siit nüüd liikuma pääseme? Kas midagi ette ka võetakse?” esitas tekstiilitöötaja Lai Lihua küsimuse jaamas korda pidavale politseinikule. Politsei oskas öelda vaid seda, et inimesed peavad olema kannatlikud ja ootama, kuni lõpuks platvormile ning sealt omakorda rongile pääsevad. “Minul on infot veel vähem kui teil,” kostis politseinik vastuseks.


Võitluses ränga talvega panustab riigi kommunistlik valitsus põhiliselt propagandasse, mille abil püütakse julgustada oma riigi külmetavaid ja meeleheitele viidud elanikkonda.


Lumi, lörts ja jää katab enamikku Kesk-, Ida- ja Lõuna-Hiinast, hukkunud on kümneid inimesi, esineb elektrikatkestusi ja transport on kohati halvatud.
Uusaastapidustused algavad 6. veebruaril.