Vilniusesse lühivisiidile saabunud Ohlsson kutsub Leedut üles järgima inimõigusi ja vabadusi. Rootsi ametnik kutsus Leedut üles muutma 1. märtsil jõustunud nn homoseksualismi  alaealiste seas keelamise seadust, teatab Leedu Delfi.

Seimisaadikud  võtsid eelmisel suvel seaduse vastu hoolimata lääne liberaalide kriitikast ja endise riigipea Valdas Adamkuse pandud vetost.  

„Leedu on ilus ja meeldiv riik. Ma olen mures seadusega  seotud diskussiooni pärast. See loob riigile negatiivse kuvandi. Me teame, et te võitlesite vabaduse ja iseseisvuse, demokraatia, väärtuste eest, mis tuleb tagada kõigile Leedu elanikele," ütles Ohlsson ajakirjanikega kohtumisel.

„Ma tulen järgmisel nädalal taas Leetu, et mälestada teie vabadusvõitlust, võitlust kommunismiga (11. märtsil möödub 20 aastat „Sõltumatu Leedu riigi taastamise" akti vastu võtmisest)," teatas Rootsi Euroopa Liidu asjade minister.

Birgitta Ohlsson

„Kuid minu jaoks on tähtis tulla tagasi ja osaleda Baltic Pride'is. Ma kutsun sellega liituma ka teisi Euroopa Liidu ministreid. Tean, et paljud on sellest huvitatud, paljud poliitikud kavatsevad tulla," lisas Ohlsson.

Vilniuse seksuaalvähemuste paraad toimub 8. mail. Sellest võtab osas ligi 300 inimest, kelle seas on ka teistest riikidest pärit poliitikuid. Ohlsson kutsus võime üles tagama üritusest osavõtjate turvalisust.

Rootsi ministri sõnul on Euroopa Liiduga liitunud Leedu kohustatud järgima ühenduse väärtusi, esmajoones demokraatiat ja vabadust. Ta rõhutas, et hiljuti jõustunud seadus rikub eneseväljenduse vabadust ja õigust informatsioonile. Seetõttu tuleb seadust muuta, hoolimata sellest, et seaduses pole enam viidet seksuaalvähemustele,  kuid seda võib lugeda välja ridade vahelt.