Kokkutõmbuva majanduse tõttu sureb üha rohkem tüdrukuid imikueas ning üha enamate naiste vastu kasutatakse vägivalda ja nad nälgivad, öeldakse raportis BBC Newsi vahendusel.

Probleemid saavad tüdrukute puhul alguse juba väga varajases eas, ütles Plan Internationali juht Nigel Chapman. „Tüdrukud on suurim marginaliseeritud elanikkonnagrupp maailmas,“ ütles Chapman, kes on ühtlasi ka raporti autor.

Majanduslanguse alguse järel imikueas surnud tüdrukute osakaal on kasvanud viis korda kiiremini kui poiste oma. Üheprotsendine majanduslangus suurendab imikute suremust 7,4 surma võrra 1000 tüdruku kohta ja 1,5 surma võrra 1000 poisi kohta, ütles Chapman Maailmapanga andmetele tuginedes.

Kui vaesus majanduslanguse tõttu levib, võetakse vanemaid tüdrukuid üha rohkem koolist ära. Algkooli lõpetanud tüdrukute arv langes 29 protsenti, poiste oma 22 protsenti.

Paljud tüdrukud võetakse koolist ära, et nad oleksid abiks kodus, sest nende emad peavad tegema pikemaid tööpäevi väiksema raha eest.

„Tüdrukud haaratakse majapidamistöödesse,“ ütles Chapman. „Ja kui nad katkestavad kooliskäimise, on väga raske rütmi tagasi saada.“

Paljudel juhtudel täheldati ka laste abielude arvu kasvu, kui majanduses hakkas kehvasti minema. „Vaesunud perekonnad ei suuda endale lihtsalt enam lubada nende suude toitmist, niisiis pannakse nad varakult mehele.“

Teised pannakse juba lapsena tööle, mõnikord seksiteenuste pakkujana.

Kodudes söövad tüdrukud ja naised sageli vähem, et peamine „leiva koju tooja“ saaks piisavalt süüa, nii et tüdrukute puhul on toidunappus ja alatoitumus tavalisemad kui poiste puhul ning naised toovad tihti veelgi suuremaid ohvreid laste heaks.

„Nad muutuvad nõrgemaks ja nende tervis halveneb,“ ütles Chapman. „Nad satuvad allakäiguspiraali.“

Samal ajal suhtutakse tüdrukutesse ja naistesse ükskõiksemalt ja nende vastu tarvitatakse rohkem vägivalda.

Raseduse ajal saavad nad vähem abi kui varem. Eriti suur oht raseduse ajal surra on 14-19-aastastel tüdrukutel.

„Tüdrukute põhilised inimõigused on üha rohkem ohus,“ ütles raporti kaasautor Nicola Jones Overseas Development Institute'ist.

Suur osa probleemidest tulenevad sissejuurdunud sugudevahelisest ebavõrdsusest. Praeguse aja probleemid on ka kärbitud eelarved ja pikaajalised trendid majanduses.

Probleemi lahendamiseks tuleb algatada rahvusvahelisi programme, kindlustamaks, et noored naised saavad korralikult söönuks, et nad oleksid sotsiaalselt kaitstud, et nad käiksid koolis ja et neile loodaks töökohti pärast haridustee lõpetamist.