Praegusel hetkel hoitakse Somaalia ranniku lähistel kinni vähemalt 40 laeva ja üle 400 pantvangi, selgub piraatlust jälgiva organisatsiooni Ecoterra International andmetest, vahendab BBC News.

Raporti autor Anja Shortland kasutas suure resolutsiooniga päevaseid satelliidipilte ning vaatles ka öist valgusemissiooni pooliseseisvas Puntlandis asuvates keskustes Garowes ja Bosassos alates 2000. aastast kümne aasta jooksul.

Öised fotod näitavad valgusemissiooni märkimisväärset kasvu. See viitab majandusarengust tingitud elektritarbimise kasvule.

Kõige eredamate valguspunktide kasv nendes linnades on toimunud ajal, kui ülejäänud Somaalias on valgustatus vähenenud, mida Shortland seostab ülemaailmse toidu- ja energiahindade tõusuga ning ägenenud konfliktiga.

Päevased satelliidifotod näitasid, et Garowe on aastatel 2002-2009 pindalalt pea kahekordistunud. Märkimisväärselt on ehitatud elumaju ning tööstus- ja kaubandusettevõtteid.

Paljud majad on selles ajavahemikus ehitatud või renoveeritud ja nende juurde on pargitud palju rohkem sõidukeid.

Rannikul asuvad peamised piraatluskeskused Eyl ja Hobyo on infrastruktuurilt arenenud aga vähe.

Raportis jõutakse järeldusele, et märkimisväärne osa piraatlusest saadavast lunarahast kasutatakse regionaalsetes keskustes, kus tulud jaotatakse ära suure hulga inimeste vahel tänu toimivale klanniühiskonnale.

Lisaks satelliidifotodele kasutati ka valitsusväliste organisatsioonide andmeid hindade ja sissetulekute kohta.

Toidujulgeoleku ja toitlusanalüüsi üksuse andmed näitavad, et päevased sissetulekud Nugali ja Muduqi piraadiprovintsides on jõudnud järele ja siis möödunud piraatlusega mitte tegelevate piirkondade omadest.

Nugalis tõusis sissetulek 40 000 Somaalia šillingilt 2005. aastal 120 000 Somaalia šillingini 2011. aastal (üks dollar = 25 000 Somaalia šillingit).