Raportis dokumenteeritakse tervete perekondade vangistamine koos laste ja vanavanematega teiste perekonnaliikmete poliitiliste kuritegude eest ning Hiinasse põgenenud, seal rasedaks jäänud ja sunniviisil kodumaale toodud naisvangide väikelaste tapmine ja sundabordid, teatab Associated Press.

„Need pole mitte ainult tuumarelvad, mis tuleb demonteerida,“ ütles komitee direktorite nõukogu esinaine Roberta Cohen, „vaid kogu poliitiliste repressioonide süsteem.“

Raporti järgi kujundati laagritesüsteem algselt 1950. aastatel Nõukogude Gulagi järgi, et karistada „valesti mõtlejaid“ ja neid, kes kuulusid valesse poliitilisse klassi või kellel oli religioosseid veendumusi.

Lõuna-Koreasse põgenenud Põhja-Korea riikliku julgeolekuagentuuri ametniku hinnangul on laagrites 150 000-200 000 inimest. Põhja-Korea rahvaarv on umbes 24 miljonit.

200-leheküljelises raportis kirjeldatakse erinevaid kinnipidamiskohti, mille hulgas on karistusliku töö kolooniad, kuhu poliitvangid saadetakse ilma kohtuotsuseta enamasti eluks ajaks kaevandus-, metsa- või põllutööle.

Sunnitöölaagreid ümbritsevad okastraataiad ja need on elektrivoolu all. Laagrid asuvad peamiselt riigi põhja ja keskosa mägedes. Suremus on suur pideva väärkohtlemise, piinamise, hukkamiste ja alatoitluse tõttu.

Raportis tuuakse ära poliitiliste vangilaagrite täpsed asukohad. Endised vangid suutsid Google Earthi abil kätte näidata oma endised barakid, töökohad, hukkamispaigad ja muud objektid.