Raportis räägitakse, et 2014. aasta detsembri lõpus viis Kadõrov Groznõis läbi tema kontrolli all olevate relvajõudude ülevaatuse. Linnastaadionile relvastati üles 20 000 täies relvastuses võitlejat. Kõik nad alluvad raporti järgi esmajärjekorras isiklikult talle, mitte Venemaa föderaalvõimudele. Kadõrovi pataljonid on Venemaal ainsad sõjaväelised formeeringud, mis on koostatud rahvuslikul alusel, kuigi seda pole seaduses ette nähtud, vahendab The New Times.

Tšetšeenia jõustruktuuride tuumik on endised separatistid, kellele Kadõrov amnestia andis. Kadõrov andis neile võimaluse uuesti relv haarata, aga nüüd juba tema kontrolli all.

Relvastatud „kadõrovlasi“ on ekspertide hinnangul kokku ligi 30 000. Suur osa neist on ametlikult Venemaa siseministeeriumi töötajad või teenivad sisevägedes. Tegelikkuses ei sõltu nad raporti järgi Venemaa föderaalsetest võimuorganitest ja on lojaalsed vaid Kadõrovile.

Uusi võitlejaid värvatakse juba üsna noores vanuses. Kasarmutes elavad vaestest peredest pärit alaealised, keda õpetatakse kaklema ja tapma. Neid kasvatakse islami ja Kadõrovi isikukultuse vaimus.

Raportis väidetakse, et Tšetšeenias loodud regionaalarmee, mis on komplekteeritud rahvusliku tunnuse järgi, on ilmselt kõige võitlusvõimelisem sõjaline grupeering tänapäeva Venemaal.

Erilist rolli mängib selle struktuuris „Kadõrovi spetsnaz“. Seda õpetab välja Vene eriteenistuste kogenud ohvitser Daniil Martõnov. Viimase endised kolleegid peavad seda reeturluseks ja kardavad tõsiselt, et välja õpetatud võitlejad pööravad relvad taas Venemaa vastu nagu 1990. aastatel ja 2000. aastate alguses.

2015. aasta aprillis pälvisid Tšetšeenia võitlejad võidu eriväelaste maailmameistrivõistlustel Jordaanias. Osa võttis 43 meeskonda üle maailma.

Loomulikult mainitakse raportis, et kadõrovlased on aktiivselt osa võtnud sõjategevusest Donbassis Ukraina sõjaväe vastu.

Viimastel aastatel on Kadõrovi võitlejad raporti järgi aktiviseerunud ka Moskvas. Kui Tšetšeenias on nende peamine ülesanne oma bossi režiimi kaitsmine, siis ülejäänud Venemaad on nad hakanud pidama oma sõjasaagiks.

Vene regioonides tegutsevad kuritegelikud rühmitused, mis koosnevad tšetšeeni bandiitidest, öeldakse raportis. Mõned neist „autoriteetidest“ saavad Kadõrovilt otsest toetust ja on tema avaliku eestkoste all.

2012. aastast on teada Kadõrovi ihukaitse „Moskva osakond“. Sinna kuulub kümneid võitlejaid, kellel on automaatrelvad, püstolid ja erilubadega autod. Nad pesitsevad Prezident-Otelis. Seal elab alaliselt 200 inimest, kes sõidavad mööda Moskvat ringi vilkuritega.

Veel on Moskvas grupp võitlejaid, kellel on Venemaa föderaalse julgeolekuteenistuse (FSB) Tšetšeenia valitsuse töötõendid. Ametlikult kuulub nende kohustuste hulka Tšetšeeniast pärit riigiduuma liikmete kaitsmine. Samuti kaitsevad nad Kadõrovile lähedast ärimeest Umar Džabrailovit, kes koos Ruslan Baisaroviga kinkisid Kadõrovile 30. sünnipäevaks 450 000 dollarit maksnud Ferrari.

Tšetšeenia FSB osakond Moskvas on raporti järgi abi osutanud ka „autoriteetidele“.