USA rahuinstituudi (USIP) rahastatud raportis öeldakse, et Iraan ei ole teinud otsust tuumapomm ehitada. USIP on sõltumatu keskus, mille asutas USA kongress 1984. aastal ja mida rahastatakse föderaaleelarvest, teatab Reuters.

Raport võtab pingeid maha, väites, et sanktsioonid ja hirm Iisraeli sõjalise rünnaku ees Iraani tuumarajatiste vastu on töötanud heidutusvahendina.

Instituut on nõustanud USA ja teiste riikide valitsusi ning selle asutajat David Albrighti peetakse selle teema hinnatud eksperdiks.

„Kuigi Iraan tegeleb tuumaalase tööga, pole ilmnenud tõendeid, et režiim oleks otsustanud tuumarelvi ehitada,“ öeldakse raportis. „Sellise otsuse tegemine võib olla ebatõenäoline enne, kui Iraan suurendab oma rikastamisvõime piirini, kus tal oleks võime toota relvakõlbulikku uraani kiiresti ja salaja.“

Raportis lisatakse, et vaatamata ÜRO rahvusvahelise aatomienergiaagentuuri IAEA eelmise aasta novembris avaldatud raportile, milles väideti, et Iraan on saavutanud märkimisväärset edu tuumarelvastumises, on peamine väljakutse Iraani jaoks turvalise võimekuse väljaarendamine relvakõlbuliku uraani piisavaks tootmiseks tõenäoliselt vähemalt mitme tuumarelva jaoks.

Võimalike valikute hulgas Iraani tuumaprogrammi peatamiseks on üks kõige väiksema tõenäolise eduvõimalusega sõjaline rünnak selle vastu, öeldakse ISIS-e raportis.

Piiratud sõjaliste valikute nagu tuumaobjektidevastaste õhurünnakute võime Iraani tuumaprogramm lõpetada või isegi sellesse märkimisväärseid viivitusi tekitada on ületähtsustatud, selgub raportist. Piiratud pommirünnakud ei hävita tõenäoliselt Iraani peamisi võimekusi toota relvakõlbulikku uraani.

Iraan on võtnud tarvitusele ettevaatusabinõud, hajutades rikastamiseks kasutatavad tsentrifuugid mitmetesse asupaikadesse, saanud tsentrifuugide ehitamise selgeks ning on ilmselt varunud täiendavaid tsentrifuuge, teatab instituut.

Pommitamiskampaania, mis ei hävita neid võimekusi täielikult, jätaks Iraanile võimaluse oma tuumaprogramm kiiresti taas üles ehitada ning motiveeriks teda isegi looma USA Manhattani projekti taolise kiirprogrammi pommi ehitamiseks, mis muudaks regiooni ainult ohtlikumaks ja ebastabiilsemaks, öeldakse raportis.

Raportis öeldakse, et varjatud luureoperatsioonid, mille eesmärk on välja selgitada Iraani salajane tuumaalane tegevus, sealhulgas uute maa-aluste rajatiste ehitamine, on eluliselt tähtsad. Luureagentuuride teadaolevate meetodite hulgas on salaagentide värbamine, küberspionaaž, jälgimine satelliitide ja mehitamata lennukite abil ning Iraani välismaalt ostetavatesse seadmetesse „lutikate“ paigaldamine.

Raporti järgi on lääne luureagentuuride Iraani-vastase tegevuse veel üks „hästi tuntud taktika“ tuumavarustuse smugeldamisega tegelevatesse Iraani võrgustikesse sisseimbumine ning nende varustamine vigaste või saboteeritud jooniste või seadmetega.

Teistel, vägivaldsematel salaoperatsioonidel, eriti Iraani tuumateadlaste ja inseneride mõrvadel, on tõsised negatiivsed pooled ja mõjud, öeldakse raportis. Näiteks on suur oht, et Iraan maksab kätte rünnakutega tsiviilisikute vastu. USA on rõhutatult eitanud nendes mõrvades osalemist.

Raportis öeldakse, et Iraani tuumaprogrammis osaleb tuhandeid spetsialiste ja seetõttu pole tõenäoline, et mõrvad programmi aeglustaksid. Samuti hoiatatakse, et Iraan võib tõlgendada mõrvu sõjategevusena ja kasutada neid vastulöögi õigustamiseks.