Tihti ei jõua antisemiitlikud intsidendid ametlikku statistikasse, sest neid ei määratleta sellistena või ei teatata nendest, leiab Viinis asuv Euroopa Liidu põhiõiguste agentuur oma esmaspäevases raportis Associated Pressi vahendusel.

Inimõigusteorganisatsiooni Human Rights Watch esindaja Reed Brody pidas antisemitismi ja antisemiitlikke intsidente Euroopas tõsiseks ja kasvavaks probleemiks ning ütles, et statistikapuudus takistab tõhusat võitlemist selle vastu.

Kuigi raport märgib ära viimased näited antisemiitlikest intsidentidest Euroopa Liidu riikides, on eraldi välja toodud andmed üheksa liikmesriigi – Austria, Belgia, Suurbritannia, Tšehhi, Taani, Prantsusmaa, Saksamaa, Hollandi ja Rootsi kohta.

Agentuur väidab, et neil puudub piisav informatsioon kokkuvõtva trendi väljatoomiseks antisemiitliku tegevuse kohta aastatel 2001-2008. Siiski märgitakse, et riikides, mille kohta on andmed olemas, tundub selliste rünnakute arv olevat 2007. ja 2008. aastal vähenenud.

Antisemiitlik tegevus lisandus raporti järgi 2001. ja 2002. aasta vahel ning 2003. ja 2004. aasta vahel, samuti 2006. aastal. Samas hoiatatakse otseste võrdluste tegemise eest riikide vahel, sest statistika on koostatud erinevaid meetodeid kasutades.

Raportis öeldakse, et juutide ja sünagoogide vastaste rünnakute arvu tõusust pärast 27. detsembril alanud Iisraeli Gaza-vastase rünnaku algust on teatatud Prantsusmaa, Belgia, Rootsi, Taani ja Suurbritannia ajakirjanduses.