Uuriti 57 intsidenti ja üle kuulati üle 300 tunnistaja, vahendab BBC News.

Austraalia kaitseväe ülema, kindral Angus Campbelli sõnul paljastati mõnede sõdurite häbiväärne sõjamehekultuur.

Raportis leiti, et vangide, põllumeeste või tsiviilisikute tapmise pärast aastatel 2009-2013 peaks politsei uurimise alla võtma 19 praegust või endist sõdurit.

Raporti järgi panid kuritegusid toime või olid kaasosalised 25 praegust või endist sõdurit. Enamik süüdistusi puudutab eriõhuteenistuse (SAS) sõdureid.

Kindral Campbelli sõnul ei saa ühegi väidetava tapmise kohta öelda, et see oleks toime pandud „lahingumöllus”.

„Ühegi kohta ei väidetud, et need toimusid asjaoludel, kus toimepanija kavatsus oli ebaselge, segane või ekslik,” ütles Campbell täna ajakirjanikele. „Ja kõik isikud, kellega juurdluse käigus räägiti, mõistsid täielikult relvakonflikti seadust ja reegleid, mille mõjualas nad tegutsesid.”

Campbelli sõnul puudutavad kõige rohkem muret tekitavad süüdistused mõningaid SAS-i sõdureid, kes asusid ise õigust mõistma.

„Raportis märgitakse, et mõned kogenud, karismaatilised ja mõjukad allohvitserid ja nende soosikud võtsid omaks ja võimendasid moonutatud kultuuri ning püüdsid ühendada sõjalise eeskujulikkuse ego, elitismi ja eriõigustega,” ütles Campbell.

Campbell kirjeldas näiteks, et uusi sõdureid sunniti väidetavalt relvastatud tsiviilisikuid tulistama, et nad saaksid kirja „esimese tapmise”, mida nimetati „verega kastmiseks”.

Austraalia peaminister Scott Morrison hoiatas eelmisel nädalal, et raport sisaldab austraallaste jaoks keerulisi ja raskeid uudiseid eriväelaste kohta.

Afganistani presidendi Ashraf Ghani administratsioon teatas, et Morrison väljendas telefoni teel sügavaimat kurbust.