IRC juht David Miliband ütles meediale saadetud teates, et tegemist on "brutaalse ja ohtliku tormiga" ning et ilmselt toob torm endaga kaasa rohkem vihmavett, kui alguses prognoositi. Samuti kardetakse, et torm jõuab ka pealinna Manilasse ning valmistutakse kõige mustemaks stsenaariumiks.

Praeguseks on tormi kiirus natukene langenud ja ka trajektoor veidi muutunud, kuid arenguid jälgitakse pidevalt.

Milibandi sõnul on hetkel piirkonnast evakueeritud juba miljon elanikku, kuid torm võib puudutada kokku ligi 56 miljonit inimest.


Paljud elanikud on on viidud sisemaale kõrgematesse kohtadesse või varjenditesse. Samuti on rahvusvahelised jõud saatnud piirkonda enda abilisi.

Taifuun, mis on tuntud ka nime all Ruby, lähenes täna hommikul Filipiinide idarannikule neljanda kategooria tormina, mille tuulepuhangute kiirus ulatus atmosfääri, geofüüsika ja tronoomiliste uuringute jaama PAGASA andmetel kohati 54 kuni 60 meetrini sekundis.

Kuigi taifuun hinnati reede hommikul "supertaifuunilt" lihtsalt "taifuuniks", siis ähvardab see endiselt endaga kaasa tuua väga tugevad tuuled, tugeva vihma ja kõrged lained, mis võivad vallandada suuri üleujutusi.

AFP andmetel kimbutab Filipiini saari keskmiselt 20 suurt taifuuni aastas.

Mullu sügisel tabas Filipiine arvatavasti maailma ajaloo võimsaim taifuun.

Kõrgeima ehk viienda kategooria torm Haiyan ründas Leyte ja Samari saari kuni 6-meetriste lainetega, liikudes läbi riigi tihedalt asustatud kesk- ja lõunaosa, pärast kaheksat tundi oli torm endiselt supertaifuun & liikus edasi Vietnami. Taifuuni tõttu kaotas elu hinnanguliselt seitse tuhat inimest.

Hea lugeja, kui asud sealkandis, jaga palun eestimaalastega oma mõtteid, tundeid ja läbielamisi! Kirjuta kommentaariumisse või saada kiri aadressil rahvahaal@delfi.ee !