Lääneriikidest, eriti Prantsusmaalt, Suurbritanniast ja Ameerika Ühendriikidest, on kuulda juba enne ÜRO ekspertrühma sõltumatut hinnangut, et nende meelest vastutab võika teo eest ikkagi režiim.

Kuigi president Barack Obama väldib otsesõnu ütlemast, et al-Assad keemiarünnaku eest tõenäoliselt vastutab, tegi seda juba Briti välisminister William Hague, Prantsusmaa president François Hollande ja riigi välisminister Laurent Fabius.

Hollande'i sõnul oli tegu keemiarünnakuga ja tema andmetel "vastutab kirjeldamatu teo eest Süüria režiim". Hague väitis eile pärastlõunal, et ka "Briti valitsus usub, et al-Assadi režiim on keemiarelvarünnaku eest vastutav".

Tähtis otsus lähipäevil

Mitu anonüümset ameeriklasest sõjaväeallikat on öelnud, et "keemiarünnaku osas on vähe kahtlusi" ja "süüdi on arvatavasti al-Assad".

Viimastel andmetel on Obamal peagi (väidetavalt järgneva 48 tunni jooksul) teha "informeeritud otsus", kuidas Assadi režiimile vastata.

Prantsusmaa välisministri kinnitas samuti, et koalitsiooni reaktsioon otsustatakse juba lähipäevil. "Meil tuleb omavõimalikku reaktsiooni hinnata... ja see otsus langetatakse lähipäevil," lisas Fabius.

BBC1 hommikuprogramm Breakfast kinnitas täna hommikupoolikul, et sõjalist sekkumist ei saa kindlasti välistada ja ka Briti Kuninglik Merevägi on valmis sekkuma, seda sarnaselt USA-ga, kes juba mitu laeva Süüria lähistele viis, et neilt oleks võimalik soovi korral rakettidega režiimi võitlejaid rünnata.

Ekspertrühm sõidab täna rünnakupaika

Süüria välisminister Faisal al Mekdad ütles pühapäeval CNNi vahendusel, et ÜRO relvaekspertidel on võimalik täielikult ligi pääseda võimalikku keemiarünnaku asukohta pealinna lähistel ja seda viivitamatult.

Maailmaorganisatsiooni teatel luba tõesti anti ja keemiarelvaeksperdi Åke Sellströmi juhitav rühm alustab uurimist täna hommikupoolikul. Millal ÜRO sündmuskohalt ülevaate annab, ei ole veel teada.

Rahvusvaheline koalitsioon ei ole aga endiselt rahul, sest USA ja Suurbritannia sõnul tuli ettepanek liiga hilja ning on ebapiisav. "Fakt on see, et suur osa tõenditest võib olla hävitatud suurtükitulega," ütles Hague pressikonverentsil.

"Me peame olema realistlikud mõeldes, mida ÜRO suudab saavutada."

Washingtoni Lähis-Ida poliitikainstituudi ekspert Andrew Tabler aga nentis, et relvaekspertidelt mingit erilist tulemust oodata ei maksa, sest neil on võimalik keemiarünnakut ainult kinnitada.

"Kedagi süüdi nad mõista ei saa, sest kõigepealt on vaja ÜRO Julgeolekunõukogu luba, mida aga ei ole võimalik ilmselt Venemaa ja Hiina blokeeringu tõttu saada," ütles Tabler.

Briti rahvusringhäälingu Lähis-Ida korrespondent Ian Panneli sõnul on ka vägagi võimalik, et kui maailmaorganisatsiooni "ekskursiooni" rünnakupaika juhib Bashar al-Assadi režiim, ei pruugi midagi selguda, sest vaatlusrühma on võimalik asukohaga eksitada.

Venemaa sõnul on tegu provokatsiooniga

Venemaa välisminister Sergei Lavrovi sõnul on vaja Ühendriikidel teada "äärmiselt ohtlikest" tagajärgedest Süüria režiimi sõjalisel ründamisel.

Lavrovi hinnangul on ebastabiilsust kõikjal Lähis-Idas ja Põhja-Aafrikas ja ükski sõda seda probleemi kindlasti ei paranda.

Kremli hinnangul on soov jõudu kasutada vastuvõetamatu ja ei mõista Assadi vastast "propagandalainet", nende sõnul on tegu just lavastusega.

"Järjekordse režiimi halvustava propagandalaine taustal on mitme Euroopa riigi soov avaldada survet ÜRO Julgeolekunõukogule ja jõudu kasutada vastuvõetamatu," edastas välisministeeriumi eestkõneleja.

Hoolimata mitmest Süüria režiimi toetavast avaldusest, oli Lavrovi hinnangul vaja siiski arvatavat keemiarünnakut uurida ja Assadi režiimi "roheline tuli" relvaekspertidele oli õige samm.

Kümnendi rängim keemiarünnak

Kolmapäeval sai Süüria territooriumil opositsiooni teatel president Bashar al-Assadi vägede poolt korraldatud keemiarünnakus surma rohkem kui tuhat kolmsada meest, naist ja last.

Inimõigusorganisatsioonide andmetel kasutati pealinna Damaskuse Ghouta eeslinnade ülestõusnute kantsi ründamisel kolmapäeva keskpäeval mürgigaasi, raketirünnakutega alustati režiimi poolt aga juba varahommikul.

Valitsus mõistagi eitas kategooriliselt keemiarelva kasutamist.