Tegemist on Le Peni jaoks tagasilöögiga, sest ta lootis, et tema immigratsiooni- ja euroopavastase erakonna valimisvõit tugevdab tema võimalusi olla 2017. aasta presidendivalimistel tõsiseltvõetav favoriit, vahendab France 24.

Ametlike osaliste tulemuste ja lävepakuküsitluste järgi said UMP ja selle liitlased koos 29,7-32,5 protsenti häältest, rahvusrinne aga 26 protsenti.

„Rahvusrindel on läinud kümne protsendi võrra paremini kui 2011. aasta kohalikel valimistel, aga edasiliikumine on peatunud. Tundub, et ta on lae saavutanud,“ ütles küsitlusorganisatsiooni CSA juht Bernard Sananès uudistekanalile BFMTV.

Nagu oli oodata, saavutasid president François Hollande'i valitsevad sotsialistid kolmanda koha 19,7-24 protsendiga häältest, mis tõi taas esile nende ebapopulaarsuse täitmata lubaduste tõttu.

„Esimene voor demonstreerib Prantsuse rahva sügavat iha muutuste järele,“ ütles juubeldav Sarkozy, kes kaotas Hollande'ile 2012. aasta presidendivalimistel. „Nad tunnevad, et neile on viimased kolm aastat valetatud.“

Sarkozy välistas kohe igasugused liidud tema erakonna ja rahvusrinde kandidaatide vahel.

„Neile, kes valisid rahvusrinde, me mõistame teie pettumust,“ ütles Sarkozy. „Aga see partei ei lahenda Prantsusmaa probleeme – ta muudab need ainult hullemaks.“

Le Pen kinnitas, et tugev toetus tema erakonnale on selge sõnum valitsusele, ning kutsus peaminister Manuel Vallsi tagasi astuma.