Donetski ja Luganski rahvavabariikide esmaspäeval tehtud vastavasisulisele ühisavaldusele on alla kirjutanud Donetski rahvavabariigi valitsuse esimehe esimene asetäitja Andrei Purgin ja Luganski rahvavabariigi ülemnõukogu esimees Aleksei Karjakin, teatab portaal Ostrov UNIAN-i vahendusel.

Avalduses kinnitatakse, et Donetski ja Luganski rahvavabariikide juhtide ja rahvakogude saadikute valimised toimusid 2. novembril vastavalt Minski kokkulepetele. Sealjuures süüdistavad rahvavabariigid Ukrainat kokkulepete rikkumises ja Donbassi eristaatuse seaduse kokkulepitud redaktsiooni moonutamises.

Donetski ja Luganski rahvavabariikide esindajad kinnitavad, et seoses sellega, et 2. novembri valimiste tulemusena andis rahvas endale ise eristaatuse, tuleb Kiievil Donbassi rahva arvamusega arvestada, kas ta seda siis soovib või mitte. „Ja mingid poliitilised ega juriidilised trikid siin läbi ei lähe,“ hoiatavad separatistid.

Veel teatatakse, et mitte mingid Ukraina aktid, mis on vastu võetud ühepoolses korras ilma Donetski ja Luganski rahvavabariikide värskelt valitud võimuorganite nõusolekuta, nende territooriumil kehtima ei hakka.

Separatistid ei süüdista Kiievit mitte ainult vaherahu rikkumises, vaid ka selles, et Ukraina on lõpetanud pensionide ja palkade maksmise mitte milleski süüdi olevatele kodanikele isehakanud vabariikide territooriumil.

Samal ajal teatavad separatistid, et on avatud dialoogi jätkamisele, aga see dialoog peab olema võrdõiguslik.

„Me kutsume Kiievit üles järgima rahuplaani ning lõpetama sõjalise ja poliitilise surve avaldamise Donbassile. Sealjuures garanteerime me, et kui Kiiev näitab üles mõistlikkust, on valitud juhid valmis dialoogi jätkamiseks,“ öeldakse avalduses.