„See on ilmselt Husby sündmuste mõju,“ ütles Södertörni politsei pressiesindaja Hesam Akbari Aftonbladetile.

Hilisööl tulid teated rahutustest ja tulekahjudest ka Husby naaberlinnaosadest Kistast, Tenstast ja Rinkebyst Stockholmi põhjaosas. Politsei seostab neid sündmustega Husbys.

„Oli 4-5 autopõlengut ja vandalismiakt kooli vastu Rinkeby-Tensta piirkonnas. Lisaks sellele visati politseiautot kiviga,“ ütles Västerorti politsei esindaja Janne Gyllstedt.

Kas see on seotud rahutustega Husbys?

„On selge, et neid võib omavahel seostada, sest see juhtus samal ajal. Ei ole ebatavaline, et neid puhkeb rohkem, kui need kuskil juba toimuvad, nii et see pole võimatu,“ vastas Gyllstedt.

Isegi Fittjas, mis asub kaugel, oli öösel rahutusi. Metroo lõpppeatuses Fittja keskuses loopis umbes 30 noort ronge ja busse kividega ning ka politseinikke ja tuletõrjujaid, kes olid vandaalitsemise tõttu kohale saabunud.

„Oli mõningaid isikuid, kes loopisid politseinikke ja tuletõrjujaid erinevate esemetega ja nad jäid ka kivirahe alla. Metroorongile soditi ka grafitit, milles ei öeldud just kõige meeldivamaid asju politsei kohta,“ ütles Akbari.

Vandaalitseti ka tänavavalgustuse ja bussipeatuste kallal, mis purustati. Öösel põles kaks autot ja kolm prügikasti.

Akbari sõnul käib jutt suhteliselt noortest isikutest ning rahutused kestsid umbes kella 22-st kuni kolmeni öösel.

„Kella kolme ajal rahunes olukord maha. Ma pole saanud mingit informatsiooni selle kohta, et politseinikud või muud inimesed oleksid viga saanud,“ ütles Akbari.

Hommikul kella 6-7 ajal tulistas keegi samas piirkonnas bussi pihta.

„Ühte bussi rünnati, see võis olla keegi õhupüssi või millegi taolisega, aga me ei tea seda veel. Bussiliiklus seiskus, mis mõjutas inimesi, kes olid teel tööle. Aga bussid sõidavad jälle,“ ütles Akbari.

Akbari sõnul on samasuguseid asju ette tulnud ka varem ja on võimatu öelda, kas see on seotud öiste rahutustega.

Akbari sõnul läks Fittja kooli kaheksas klass omal initsiatiivil välja ümbruskonda öise vandaalitsemise järelt puhastama.

„See on viis näidata, et nende arvates ei ole see okei. Suurem osa Fittjast ei soovi midagi sellist. Tavaliselt peab olema midagi erilist, mis sellised sündmused valla päästavad, aga seda meil siin ei ole, aga on võimalik, et see, mis juhtus Husbys, mõjutas siinseid inimesi,“ rääkis Akbari.