Iisraeli väed taandusid varahommikuks Ram Allah’st Arafati peakorteri ümbrusest, lõpetades kuu aega kestnud piiramise. Arafati liikumisvabadus taastus tänu USA vahendusel sõlmitud kokkuleppele, mille kohaselt pidi Palestiina toimetama kuus Ram Allah’s viibinud sissi Jeeriko vanglasse USA ja Briti valve alla.

Kahvatu ja värisev Arafat asus otsekohe ründama Iisraeli vägede tegevust Petlemma kiriku piiramisel, kirikus varjab end umbes 200 palestiinlast.

“See on vastuvõetamatu,” karjus Arafat nimetissõrmega lauda tagudes. Ta viitas öisele tulevahetusele Petlemma kiriku juures.

“See on vastuvõetamatu palestiinlastele, araablastele, moslemitele, kristlastele, ÜRO-le, USA-le ja Venemaale,” möirgas ta ja väitis, et Iisraeli sõdurid on “terroristid, natsid ja rassistid”.

Iisraeli väed lahkusid Ram Allah’st varsti pärast südaööd, lõpetades piiramise, mis algas 29. märtsil vastuseks palestiinlastest suitsiiditerroristide pommiplahvatustele.

Iisraeli peaministri Ariel Sharon otsus Arafat tankidega sisse piirata tegi aga Iisraelile karuteene, sest vangipõlv tegi Arafatist taas palestiinlaste rahvuskangelase. Taas nägid palestiinlased Arafatis võitlejat, kes kõigi raskuste kiuste pürib Palestiina riigi loomise poole.

Arafati uuest populaarsusest annab tunnistust tuhatkond inimest, kes neljapäeva varahommikul tema peakorteri ette liidri vabanemist olid tulnud tähistama.

Arafat lubas teha Jordani läänekaldal ringreisi ja “suruda kätt inimestel, kes on pidanud Iisraeli armee kuritegude all kannatama”.

Ta ei jätnud puudutamata ka lahkhelisid Jenini pagulaslaagri üle, kus Iisraeli väed tapsid palestiinlaste väitel sadu tsiviilelanikke. Iisrael ise eitab veretööd, kuid ei luba ÜRO missiooni asja uurima.

Arafat võrdles Jenini üheksapäevast sõjategevust Stalingradi lahinguga Teises maailmasõjas, kus tapeti üle 600.000 inimese.

“Jenin on muutunud Jeningradiks. Mäletate midagi sellist nagu Stalingrad? Nüüd on Jeningrad,” ütles Arafat CNN-ile.

Kui Iisraeli väed olid Ram Allah’st lahkunud, kuulutas kaitseminister Binyamin Ben-Eliezer Läänekalda pealetungi lõppenuks ja nõudis otsekohe palestiinlastega poliitiliste kõneluste alustamist.

Sharon asus aga edasiminekut pidurdama, hoiatades, et ei saa Arafatti kaitsta, kui palestiinlaste liider otsustab välismaale sõita.

“Meilt ei ole palutud mingeid tagatisi ja me ei anna mingeid tagatisi, sest minevikus on harilikult olnud nii, et kui ta lahkub, on see alati märk terrorilainest,” ütles Sharon telekanalile ABC.

Iisraeli vägede taandumine Ram Allah’st sai teoks tänu USA vahendatud kokkuleppele, mis nõudis Palestiinalt kuue sissi Jeerikosse toimetamist. Kuue tagaotsitava hulgas oli ka neli Iisraeli turismiministri tapjat.

USA kuulikindlad autod toimetasid kõik kuus kolmapäeval Jeerikosse, kus nad paigutati vanglasse Ühendriikide ja Briti valve alla.

Petlemmas, kus Iisraeli piiramisrõngas Jeesuse sünnikirikus varjab end umbes 200 palestiinlast, neist 30 sissid, puhkes kolmapäeva õhtul äge tulistamine ja osa kirikukompleksist süttis põlema.

Pooled süüdistavad teineteist nii tulevahetuse alustamises kui tulekahju põhjustamises.

Kirikus viibiv palestiinlane ütles AFP-le telefonitsi, et põleng sai alguse rünnakust. “Iisraellased üritasid kirikule tormi joosta,” ütles palestiinlane.

Kella kaheks öösel oli tulekahju kustutatud ja ka tulevahetus vaibunud.

Iisraeli valitsus ja armee eitasid rünnakut kirikule ja süüdistasid selles viibivaid palestiinlasi hoone süütamises.

Neljapäeva varahommikul sisenesid juudiriigi tankid Tulkarmi linna Läänekalda põhjaosa ja kehtestasid kohe liikumiskeelu. Tankide sisenedes puhkes äga tulevahetus, aga ohvritest ega vahistamistest veel teateid ei ole.