Agentuuri teatel langes radiatsioon kella 5-ks reede hommikul 279,4 mikrosiivertini tunnis, samas kui kell 20.40 neljapäeva õhtul oli radiatsioonitase olnud 292,2 mikrosiivertit tunnis, teatab Kyodo.

Jaapani kaitsejõudude helikopterid ja tuletõrjeautod ning Tokyo politsei veekahur paiskasid Fukushima tuumajaama kolmanda reaktori kasutatud kütuse vanni 64 tonni vett.

Operatsioon jätkub reedel. Eesmärk on vältida radioaktiivse materjali suures koguses õhku paiskumist kasutatud kütuse vannist. Lisaks üritatakse jaama taas elektrivool tuua ja taastada reaktori jahutussüsteem.

Tuumajaama kasutatud kütuse vannid kaotasid jahutussüsteemi pärast eelmisel reedel toimunud maavärinat ja tsunamit. Enam pole võimalik ka jälgida veetaset ja temperatuuri 1. ja 4. reaktori vannides.

Jaama kuuest reaktorist 1., 2. ja 3. töötasid maavärina ajal, kuid lülitusid automaatselt välja. Arvatakse, et nende südamikud on osaliselt sulanud, sest maavärin viis rivist välja jahutussüsteemi.

1., 3. ja 4. reaktori hooned said raskelt kahjustada vesinikuplahvatustes. 2. reaktoris on aga kahjustada saanud selle allosas asuv survealandamiskamber.