Skripalil oli pärast novitšokirünnakut tema ja ta tütre Julia vastu raske oma olukorraga leppida, kirjutab raamatu autor, BBC ajakirjanik Mark Urban, vahendab Guardian.

Kui Skripal viienädalasest koomast ärkas, tuli tal läbida „keeruline psühholoogiline kohanemine”. Alguses tõrkus ta uskumast, et oli Kremli mõrvavandenõu sihtmärk.

Urbani raamat „The Skripal Files” („Skripali toimikud”) avaldatakse sel nädalal. Urban meenutab selles rida kohtumisi Skripaliga 2017. aasta suvel, kui endine spioon elas vaikset elu näiliselt turvaliselt MI6 ostetud majas Salisburys.

Urbani sõnul ütles Skripal, et ei taha, et teda otseselt tsiteeritakse, sest kartis Venemaa presidenti Vladimir Putinit. Ta ei uskunud küll, et oli ise ohus, aga tahtis vältida avalike avalduste tegemist, et tütar Julia ja viimase poeg Saša saaksid tal vabalt Moskvast külas käia.

Urban avastas, et Skripal veetis suure osa päevast Venemaa Kremli-meelset Pervõi Kanali vaadates ning võttis paljus omaks Kremli liini, kuigi istus ise MI6 ostetud majas. Eriti uskus ta Urbani sõnul Moskva juttu Ukraina kohta.

Skripal toetas Krimmi annekteerimist 2014. aastal ja nimetas ukrainlasi lammasteks, kes vajavad head karjast. Skripal keeldus ka uskumast, et Vene väed on Ida-Ukrainas, väites, et kui see nii oleks, oleksid nad kiiresti Kiievini jõudnud.

Raamat ei vasta küsimusele, miks tahtis Skripali endine tööandja, Venemaa sõjaväeluure GRU teda veidi pärast Venemaa presidendivalimisi tappa.

Urban kinnitab teateid, et Skripal nõustas lääne luureteenistusi pärast Suurbritanniasse kolimist spioonivahetuse käigus 2010. aastal. 2011. aastal käis ta USA-s ning 2012. aastal Tšehhis ja Eestis. Eelmisel suvel veetis ta nädala Šveitsis sealset luureteenistust nõustades.

Need käigud ei seleta aga, miks Moskva teda novitšokiga tappa püüdis.

Raamatus on ka värskeid detaile Skripali karjääri kohta Briti spioonina. 1996. aasta suvel värbas ta tundmatu MI6 ohvitser. Skripal töötas sel ajal Venemaa saatkonnas Madridis. Varem oli ta teeninud Maltal ja kuulus GRU Hispaania residentuuri.

3000 dollari eest andis Skripal üle üksikasju GRU organisatsiooni ja käsuliini kohta. See tegevus jätkus, kui Skripal tagasi Moskvasse kamandati. Tal ei olnud näost näkku kohtumisi Briti spioonidega, vaid ta kirjutas tundliku informatsiooni nähtamatu tindiga raamatusse. Skripali naine Ljudmila sõitis Hispaaniasse ja andis raamatu MI6 juhtohvitserile.

Skripali reetis Hispaania luures olnud koputaja ja ta vahistati 2004. aastal.