Dresdenis, kus Putin 1980-ndatel KGB teenistuses luuretööd tegi, võtsid teda vastu umbes 2000 meeleavaldajat, kes süüdistasid Putinit nädalavahetusel tapetud ajakirjaniku Anna Politkovskaja mõrvas, teatab The Telegraph.

Kui Putin oma limusiinist väljus, hüüdis üks demonstrant talle: “Sa oled mõrtsukas, sa pole siin teretulnud!” Politkovskaja oli teravalt kriitiline Vene valitsuse poliitika suhtes Tšetšeenias ning võitles aina aheneva sõnavabaduse eest Venemaal. Tema tapmine varjutas Putini Saksa visiiti, mille käigus pidid põhiteemadeks olema energiamüük ning majandussidemete tihendamine Venemaa ja Saksamaa vahel.

Kaks tundi peale ajakirjaniku emotsionaalset ja rahvarohket matust Moskvas andis Putin Merkeliga ühise pressikonverentsi, kus puudutas ka Politkovskaja mõrva. Putin nimetas mõrva “hirmsaks ja vastuvõetamatuks kuriteoks”, kuid lükkas tagasi süüdistused, nagu oleks Kreml asjaga kuidagi seotud, pidades teda selleks liiga ebaoluliseks. “Ta oli ajakirjanik, kes oli Venemaa praeguste võimude suhtes kriitiline. Aga kuigi ta oli tuntud inimõiguslaste hulgas ja välismaal, tema mõju Vene poliitilisele elule oli minimaalne,” teatas Putin.

Merkel omalt poolt ütles, et ta väljendas kohtumisel oma muret seoses pressivabaduse maha surumisega Venemaal. “Vene president tegi veelkord selgeks, et selle mõrva selgitamiseks tehakse kõik vajalik,” teatas Merkel.

Politkovskaja matustel osales üle 1000 inimese. Kreml oma esindajat ei saatnud, mis oli paljude jaoks kinnitus tõsiasjast, et sõnavabaduse maha surumine Venemaal on arenenud pehmete meetoditega ahistamisest millekski palju rängemaks.

“Venemaa on muutumas autoritaarseks ja korrumpeerunud riigiks,” teatas opositsioonis oleva liberaalse Jabloko partei liider Grigori Javlinski. “See tapmine avab uue faasi, kus poliitiliste vastaste füüsiline elimineerimine on muutunud võimalikuks.”

Matustel viibinud tuumafüüsiku Aleksander Glutšenko sõnul ei tundud ta tapetut küll isiklikult, kuid mõrv ajas ta väga hirmule. Glutšenko kirjutas hiljuti raamatu Tšernobõli katastroofi kogemusest. “Ma võin eksida, aga mul on tunne, et nüüd võib igaühte, kes tõest räägib, tappa,” ütles ta.