Helsingin Sanomatele eelmisel nädalal antud intervjuus võrdles Zubov praegust Venemaad Benito Mussolini juhitud fašistliku Itaaliaga.

Vene ajalehes Vedomosti ilmus aga hiljuti Zubovi artikkel, milles ta võrdles Krimmi referendumit Hitleri 1938. aasta Austria annekteerimisega.

Professori tööandjaks on Moskva rahvusvaheliste suhete instituut MGIMO. Tegu on Venemaa välisministeeriumi oma ülikooliga, kus on pärast Teist maailmasõda hariduse saanud praktiliselt kõik NSVL ja Venemaa diplomaadid.

Instituudi rektor Anatoli Torkunov teatas Zubovi vallandamisest kohe pärast Vedomosti artikli ilmumist. Vallandamine esialgu tühistati, kuna suur osa tudengeid ja instituudi õppejõududest toetas Zubovit, kirjutab Helsingin Sanomat.

Täna põhjendas instituudi personaliosakond Zubovi vallandamisotsust, öeldes, et Zubov on "teadlikult ja korduvalt" rikkunud ülikooli reegleid.

"A. B. Zubovi korduvad väljaütlemised ja intervjuud Ukraina sündmuste ja Venemaa välispoliitika kohta on tekitanud pingeid ja hämmingut ülikooli ringkondades," põhjendas personalioskond. "Need on vastuolus Venemaa välispoliitilise kursiga ning näitavad mõtlematut ja vastutustundetut kriitikat riigi tegevuse suhtes ning avaldavad kahjulikku mõju pedagoogilisele ja hariduslikule protsessile."

Zubov teatas raadioajaamas Eho Moskvõ antud intervjuus, et vaidlustab oma vallandamise kohtus.