Jeltsini teade tabas nii Venemaad kui ka kogu maailma täieliku üllatusena. Kahvatu ja süngenäoline Jeltsin ütles riikliku telekanali ORT otse-eetris, et on oma volitused üle andnud Putinile, keda ta kirjeldas oma järeltulijana.

"Ma mõistan, et pean seda tegema," rääkis Jeltsin. "Venemaa peab minema uude aastatuhandesse uute poliitikutega, uute nägudega, uute intelligentsete, tugevate, energiliste inimestega, ning meie, kes oleme palju aastaid võimul olnud, peame lahkuma," ütles Jeltsin.

2000. aasta märtsis valiti Putin, kes Jeltsini valitsusajal juhtis Venemaa julgeolekuteenistust (FSB) ja oli samal ajal Julgeolekunõukogu esimees, ka rahva poolt Venemaa presidendiks.  2004. aastal tuli ta võimule teiseks ametiajaks.

Aastatel 2008-2012 juhtis (väidetavalt näitlikult) riiki Putini soosik Dmitri Medvedev. Sel ajal oli Putin ametis riigi peaministrina, 2012. aasta aprillis valiti ta aga taas, järjekorras juba kolmandaks ametiajaks, presidendiks.

Venemaa presidendina alustas Putin NSV Liidu idealiseerimist, nimetades liidu lagunemist, millega üks kahest maailma üliriigist varises ootamatult kokku ja jõudude vahekord muutus radikaalselt, suurimaks geopoliitiliseks katastroofiks 20. sajandil ning venelaste jaoks tõeliseks tragöödiaks, mille tõttu miljonid kaasmaalased ja kodanikud leidsid endid elavat Venemaast väljaspool.