„Kahjuks pole meile teada kriteeriumid, mille alusel need järeldused tehti,” ütles Venemaa peaministri pressiesindaja Dmitri Peskov, kelle sõnul on Putin väga palju ära teinud massiteabevahendite majanduslikult sõltumatumaks ja seega ka vabamaks muutmiseks, vahendab Lenta.ru.

Peskov ei välistanud, et Putinit võidi pressivaenlaseks nimetada laialt levinud stereotüüpide tõttu kõige Venemaad puudutava suhtes. Viga võis Peskovi sõnul tuleneda ka sellest, et nimekirja koostajatel polnud piisavalt informatsiooni.

Rahvusvaheline pressivabaduse eest võitlev organisatsioon Reporterid Ilma Piirideta süüdistas Putinit selles, et ta manipuleerib inimestega riigi kontrolli all olevate massiteabevahendite abil. Samuti süüdistati Putinit selles, et ta õhutab vabalt mõtlevaid inimesi taga kiusama ja loob rõhutatud rahvusliku uhkuse õhkkonna.

Reporterid Ilma Piirideta nimetas Putinit suurimate pressivaenlaste hulgas ka 2006. aastal. Värskesse nimekirja sattusid lisaks Putinile veel Valgevene ja Kasahstani presidendid Aljaksandr Lukašenka ja Nursultan Nazarbajev, Põhja-Korea isevalitseja Kim Jong Il, Talibani juht mulla Omar ning Itaalia maffia ja Mehhiko narkokartellid.