Midagi kommenteerimata väljastas president dekreedi, millega võeti Illarionovilt kohustus esindada Venemaad G8 ehk seitsme suure tööstusriigi ja Venemaa kohtumiste ettevalmistamisel, kirjutab Eesti Päevaleht.

Illarionov on olnud Putini majandusnõunik päris kaua, 2000. aastast saadik. Nii Kremli kui tema enda pressiesindajad teatasid, et sellele kohale jääb mees edasi. Aga G8 tegelastega juttu ajamas käia ta enam ei saa.

Läinud nädalal andis Illarionov pika pressikonverentsi ja raadiointervjuu, milles hindas olukorda riigis üsna karmilt. Tema sõnul on Venemaa valel kursil ja hakkab muutuma kolmanda maailma maaks. Valitsus tegutseb Illarionovi arvates meelevaldselt, Kreml püüab meediat vaigistada. Kriitikat sai naftafirma Jukose hävitamine ja poliitilise võimu tsentraliseerimine, samuti välispoliitika. Näiteks Jukose peamise tootmisüksuse Juganskneftegazi sundmüüki nimetas ta aasta pettuseks.

Müügi suhtes on mõõdukat kriitikatpeale tema teinud ka majandusminister German Gref. President Putin ise on öelnud, et Juganskneftegazi müük tundmatu vahendaja kaudu riiklikule naftafirmale Rosneft on täiesti seaduslik äritehing.

Juba varem andis Illarionov pihta ka Vene poliitikale Ukrainas. Sealset kriisi pidas ta heaks selles mõttes, et see aitab Moskval saada üle impeeriumlikust kompleksist. “Venemaast võib saada kaasaegne, demokraatlik ja dü-naamiliselt arenev maa vaid siis, kui ta loobub olemast kas formaalselt või mitteformaalselt impeerium,” teatas Illarionov.

Viktor Janukovitši toetamist Venemaa-poolsete “tooreste, kohmakate ja solvavate avaldustega” pidas ta põhjuseks, miks paljud sellisedki inimesed, kes poleks Viktor Juštšenko poolt hääletanud, seda siiski tegid. Lõpuks leidis ta, et Ukraina valijate saavutus on abiks ka venelastele.