"Kokkulepe on hetkel jõus," kinnitas Peskov RIA Novostile. "See kehtib veel kuni järgmise aastani," lisas ta.

Samas ei ole aga selge see, kas Peskovi avaldus tähendab seda, et lubatud on jätkata vaid hetkel käimasoleva 46 Vene lapse lapsendusprotsessi või on alanud aastal lubatud alustada ka uusi protsesse.

Peskovi sõnade kohaselt annulleeritakse USA ja Venemaa vahel kehtinud lapsendamiskokkuleppe täielikult 2014. aasta jaanuaris. Niisamuti on adopteerimist puudutavatesse dokumentidesse sisse kantud ka klausel, et kokkuleppe on kehtiv üks aasta alates sellest, kui üks pooltest on diplomaatiliste kanalite kaudu teatanud kokkuleppe ülesütlemisest.

Venemaal hakkas 1. jaanuaril kehtima seadus, mis keelustab USA rahade toel tegutsevate mittetulundusühingute tegutsemise Venemaal ning orbude USAsse lapsendamise. Samuti võimaldab seadus kehtestada viisakeelu ja varade külmutamise nendele USA kodanikele, kes Moskva arvates rikuvad venemaalaste õigusi välismaal.

Seadus on vastuseks 6. detsembril USAs vastu võetud nn Magnitski seadusele, millega kehtestatakse sanktsioonid nende Venemaa ametiisikute suhtes, kes on USA võimude arvates süüdi jurist Sergei Magnitski surmas.

USA välisministeerium on teatanud, et seadus on ajendatud "poliitilistest mostivatsioonidest."

Seadust on lapsendamiskeelu osas kritiseerinud mitmed kõrgetasemelised Vene riigiametnikud, sealhulgas välisminister Sergei Lavrov, haridusminister Dmitri Livanov ja asepeaminister Olga Golodets. Putin peab seadust adekvaatseks.

Seaduse toetajad põhjendavad lapsendamiskeeldu sellega, et viimase 20 aasta jooksul on USA-s surnud 19 Venemaalt lapsendatud last.

Venemaa uurimiskomitee andmetel langes Venemaal 2012. aasta kuue esimese kuuga kuritegude ohvriks üle 10 000 alaealise.