„Meie koostöö täisformaadis taastamisest ei ole huvitatud ainult Venemaa, seda on ka meie Euroopa sõbrad,” ütles Putin eilsel töövisiidil Viinis. Putini sõnul toimub dialoog ka Brüsseli esindajatega, et külmutatud koostöömehhanismid ja -instrumendid taas kasutusele võtta. Need arutelud on väga konstruktiivsed, aga mitte lihtsad. Praegused sanktsioonid on kõigile kahjulikud, lausus Putin.

Liidukantsler Kurz rõhutas, et Austria tahab oma eesistumist Euroopa Liidus kasutada selleks, et taastada samm-sammult Euroopa Liidu suhted Venemaaga. „Me usume sellesse, et win-win-olukord on mõlemale poolele parem kui lose-lose-olukord,” ütles Kurz.

Putini saabumisel valitses Viini taevas eriolukord – õhust tagasid julgeolekut 17 lennukit ja helikopterit.

Kremli külalise vastuvõtt oli vaatamata viimase tavapärasele hilinemisele soe. Kõigepealt võttis Putini vastu hiljuti Eestis käinud liidupresident Alexander Van der Bellen, kes kiitis „traditsiooniliselt häid suhteid aastasadade vältel”.

Van der Bellen ütles, et praegu on tegemist pingelõdvendusega suhetes Venemaaga.

Ka Putin kiitis pressikonverentsil partnerlikke kontakte eelkõige majanduses, energiavarustuse valdkonnas. Venemaa on pärast Saksamaad suuruselt teine investor Austria majandusse, rõhutas Putin, kes rääkis Euroopa Liidule viidates „meie Euroopa sõpradest”.

Ei mingit kriitikat, ei mingeid nõudmisi kaamerate ees. Oleks võinud arvata, et mingit diplomaatilist kriisi Venemaa ja Euroopa Liidu vahel ei ole olemas, märgib Bild.

Visiit toimus esimese gaasitarne Nõukogude Liidust Austriasse 50. aastapäeva puhul. Esmaspäevaõhtusel galal selle tähistamiseks ei olnud Putinil aega osaleda, sinna saatis ta oma majandusdelegatsiooni eesotsas Nord Stream 2 juhi, Saksamaa endise liidukantsleri Gerhard Schröderiga, kes saabus oma järjekorras viienda naisega, kellega äsja abiellus.

Neutraalne Austria näeb end traditsiooniliselt diplomaatilise sillaehitajana ida ja lääne vahel. Venemaa avaldas visiidiga tunnustust Viini viimastele Kremli-sõbralikele signaalidele.

Erinevalt paljudest teistest riikidest ei saatnud Austria pärast mürgirünnakut endise topeltagendi Sergei Skripali vastu Londonis välja ühtki Vene diplomaati.

Nüüd loodab Putin Austria abile Euroopa Liidu sanktsioonide kaotamisel. Neid tuleks pikendada juuli lõpus ja Austria on parajasti Euroopa Liidu eesistuja.

Austria valitsuskoalitsioon on selles osas eri meelt. Konservatiivist 31-aastane liidukantsler Kurz (Austria Rahvapartei – ÖVP) promob ühelt poolt järkjärgulist lähenemist Venemaaga, teisest küljest toetab ta Euroopa Liidu karmi suhtumist Venemaasse Krimmi annekteerimise tõttu. Väiksem koalitsioonipartner, Venemaa-sõbralik Austria Vabaduspartei (FPÖ) nõuab aga Venemaa-vastaste sanktsioonide kaotamist.

Intervjuus Austria rahvusringhäälingule ORF, milles Putin reageeris korduvalt kriitilistele küsimustele närviliselt, eitas ta väidet, et Venemaa tahab Euroopa Liitu destabiliseerida. „Me oleme rohkem sellest huvitatud, et Euroopa Liit oleks ühtne ja õitseks, sest Euroopa Liit on meie tähtsaim kaubandus- ja majanduspartner,” ütles Putin.