Putin välistas ka avaliku uurimise erivägede tegevuse üle kolm päeva kestnud pantvangikriisi lõpetamisel.

“Miks te ei kohtu Osama bin Ladeniga, ei kutsu teda Brüsselisse või Valgesse Majja ega pea kõnelusi, ei küsi temalt, mida ta tahab ja ei anna talle seda, et ta teid rahule jätaks?” tsiteeris Briti ajaleht Guardian Putinit teisipäeval.

“Te peate võimalikuks piirangute seadmise oma suhetele nende tõbrastega, miks siis meie peame pidama kõnelusi isikutega, kes on lapsetapjad?” ütles Putin, kes kohtus esmaspäeva õhtul rühma välismaiste ajakirjanike ja teadlastega.

“Kellelgi ei ole moraalset õigust öelda meile, et me peame rääkima lapsetapjatega,” lisas Putin.

Vene võimud kiirustasid süüdistama Venemaa viimaste aastate kõige veriseimas pantvangikriisis rahvusvahelisi terroriste, seostades Beslani linna esimeses keskkoolis toimunu Osama bin Ladeni terrorivõrgustikuga al-Qaeda.

Mitmed riigid, nende hulgas ka Prantsusmaa, tahavad aga Venemaalt selgitust oma karmi poliitika kohta Tšetšeenias, kus vägivallas ja inimõiguste rikkumistes on süüdi nii iseseisvuslased kui Vene väed.

Putin ütles, et Beslani sündmuste kohta korraldatakse ainult sisejuurdlus.

“Ma tahan välja selgitada sündmuste jada ning leida, kes vastutab ja keda võidakse karistada,” märkis Putin, lisades, et parlamendi juhitav juurdlus muutuks “poliitiliseks näitemänguks”.

Putin kinnitas, et Põhja-Kaukaasias pole ette näha mingit kursimuutust ning Tšetšeenia mässulistele ei tohi anda võimalust võimule tulla.

“Kujutage ette, kui inimesed, kes tulistavad lastele selga, tuleksid kuskil meie planeedil võimule. Küsige seda endalt ning teil ei ole rohkem küsimusi meie poliitika kohta Tšetšeenias,” ütles Putin.

Vene riigipea sõnul on Moskva siiski huvitatud poliitilisest lahendusest Tšetšeenias.

“Me jätkame dialoogi tsiviilühiskonnaga,” tsiteeris ajaleht Independent Putinit. “See hõlmab üldvalimiste korraldamist, et kaasata võimalikult palju inimesi võimalikult paljude vaadetega.”

Ta lisas, et kohalikesse miilitsajõududesse värvatakse rohkem tšetšeene ning Vene väed tõmmatakse aja jooksul kasarmutesse nii “nagu USA teeb Californias ja Texases”.