Kohtumisel osalevad Leedu, Aserbaidžaani, Gruusia ja Ukraina riigipead. Foorum keskendub projektile, mis näeb ette Ukraina Odessa-Brodi torujuhtme laiendamist. See peaks tooma peamiselt Kasahstanist pärit nafta Kaspia mere kaudu Plotskisse ja Gdanskisse Poolas ning sealt edasi Euroopasse, kirjutab Kazinform.

Kahepäevase foorumi päevakavas on laiendada ka Bakuu-Ceyhani torujuhet läbi Gruusia ja Armeenia EL riikideni, et kindlustada katkematu energiavaru.

Algselt pidi kohtumisel osalema ka Kasahstani president Nursultan Nazarbajev, kuid sellele tõmbas kriipsu peale Venemaa president Vladimir Putin, kes korraldas Kesk-Aasia tuuri, et pidada kolmepoolseid gaasikõnelusi koos Kasahstani ja Turkmeeniaga.

Putiniga peetud läbirääkimistel teatas Nazarbajev, et tema riik kavatseb pea kogu oma nafta transportida globaalsele turule Venemaa kaudu.

„Nafta ja gaasialane koostöö Venemaaga on strateegiliselt tähtis, eriti kasahhi nafta globaalsele turule viimisel, kasutades selleks vene torujuhtmeid ja rafineerimistehaseid,” ütles Nazarbajev. „Kasahastan lubab enamiku oma naftast, kui mitte kõik, transportida läbi Venemaa.”

Poola ajalehes Dziennik öeldakse, et Venemaa on „torpedeerinud Poola kava” luua Venemaa-vastane energialiit.

Turkmeenias jätkab Putin surve avaldamist, et ka see suurte energiavarudega Kesk-Aasia riik suunaks oma gaasi läbi Venemaale kuuluva Kaspia rannikuosa. Putinile teeb erilist muret USA ja Euroopa ettepanek ehitada torujuhe Kaspia mere alt läbi, nii et gaas jõuaks Euroopasse läbi Aserbaidžaani, Gruusia ja Türgi.

Gruusia president ütles eilsel kohtumisel Poola ametivenna Lech Kaczynski’ga, et Varssavi algatus on igal juhul tähtis.