Monument kujutab endast lehvivat Vene valge-sini-punast trikoloori, mille valmistas Jeltsini perekonna palvel kuulus skulptor Georgi Franguljan, teatab infoagentuur RIA Novosti.

Skulptor on muu hulgas loonud ka mälestusmärke keiser Peeter Esimesele, poeetidele Aleksandr Puškinile ja Bulat Okudžavale, helilooja Aram Hatšaturjanile ning Ristilöömise skulptuuri Ravenna Püha Frantsiskuse katedraalis.

Mälestusmärgi avamise tseremooniale koos oma „õpipoisi” ja mantlipärijaga Dmitri Medvedeviga saabunud ametist lahkuv Vene president Vladimir Putin deklareeris ajakirjanikele, et presidendivõim jääb alatiseks põhiseaduse ning kodanike õiguste garandiks Venemaal.

Putin märkis, et täna elavad Vene kodanikud avatud ning iseseisvas riigis, mis areneb täies vastavuses riigi põhiseaduse sisu ning vaimsusega.

„President Jeltsin hoidis alati väärikalt oma positsiooni ning võttis enda peale kogu vastutuse riigis toimuva eest ja näitas, et ainult nii — julgelt, otsustavalt tuleb minna mööda valitud strateegilist kurssi, jäädes seejuures avatuks ning vastuvõtlikuks kõigele uuele ja riigi jaoks kasulikule,” rõhutas Putin oma sõnavõtus.

Putin lisas, et Jeltsin oli selles mõttes kõigile heaks eeskujuks.

„Olen kindel, et selline jäik ja põhimõttekindel riigi esimese mehe positsioon jääb ka edaspidi meie edasiliikumise ning tänaste ja homsete Venemaa edusammude aluseks,” ütles Putin.

Boriss Jeltsin suri 23. aprillil 2007 76-aastaselt.

Jeltsini nimi jäädvustati täna ka tema sünni- ja pikaaegses kodulinnas Jekaterinburgis, kus sai ülikool ja üks tänav tema nime.