53-aastane vabalt inglise ja prantsuse keelt valdav Lavrov vahetab ministri kohal välja 1998. aastast saadik välisametkonda juhtinud Igor Ivanovi, kellest saab riikliku julgeolekunõukogu sekretär.

Putin, kes kaks nädalat tagasi tagandas kogu valitsuse ja määras uueks peaministriks vähetuntud endise maksuameti juhi Mihhail Fradkovi, jättis ametisse teised võtmeministrid, nende seas kaitse-, rahandus- ja majandusministri.

Riigipea vähendas asepeaministrite arvu neljalt üheni, nimetades valitsusjuhi ainsaks asetäitjaks tuntud reformimeelse majandusteadlase Aleksandr Žukovi, kes kuulub Kremli-meelsesse parteisse Ühtne Venemaa.

Rahandus- ja majandusministrina jätkavad majandusreformaatorid Aleksei Kudrin ja German Gref, kaitseministrina Sergei Ivanov.

Mihhail Kasjanovi tagandamise järel valitsusjuhi kohuseid täitnud Viktor Hristenkost sai energeetikaminister, kes vastutab ka ehitus-, tööstus- ja tuumaenergeetika valdkonna eest.

Oma portfelli uues valitsuses säilitasid eriolukordade minister Sergei Šoigu ja justiitsminister Juri Tšaika.

Siseministriks nimetas president Rašid Nurgalijevi ning põllumajandus- ja kalandusministriks Aleksei Gordejevi.

Tervishoiu- ja sotsiaalarengu minister on Mihhail Zurabov, haridus- ja teadusminister Andrei Fursenko, kultuuri- ja infominister Aleksandr Sokolov, loodusressursside minister Juri Trutnev ning transpordi- ja sideminister Igor Levitin.

Valitsusaparaadi juhiks sai Dmitri Kozak.

“See meeskond võtab pärast presidendivalimisi kiirelt ja otsustavalt ülesande tugevdada meie riiki ja parandada meie kodanike elatustaset,” ütles Putin telekommentaarides uute ministrite kohta.

“Ma kutsun teid täna hoogustama tegevust peaministri juhtimisel, et viia lõpule ministeeriumide ümberkorraldamine ja liikuda kiirelt edasi nende plaanide realiseerimisel, mida me oleme avalikustanud,” lisas ta.

Vene president ütles, et ministeeriumide arvu vähendati 30-lt 17-ni. Näiteks ühendati tuumaenergeetika ministeerium tööstus- ja energeetikaministeeriumiga.

“Eesmärk ei ole ministeeriumide mehaaniline ühendamine, vaid dubleerimise likvideerimine, hajutatud funktsioonide ühendamine ja uute ministeeriumide muutmine efektiivsemaks ja mõjukamaks,” ütles Putin.

“Me viime lõpule kõik, mida alustasime kaks nädalat tagasi. Selle töö tulemus on uus, kompaktsem valitsus,” lausus Putin.

Vene parlament kiitis reedel heaks Putini üllatava valiku peaministri ametikohale, Mihhail Fradkovi, kes poliitikavaatlejate sõnul viib presidendi poliitika küsimusi esitamata ellu.

Putin peaks saavutama pühapäeval presidendivalimistel kerge võidu, kuna ükski viiest vastaskandidaadist ei kogu ilmselt rohkem kui mõni protsent häältest.