Putin tunnistas, et “tugeva ja iseseisva Venemaa taassünd” pole omavahelisi suhteid lihtsamaks teinud, kuid lisas, et tema järeltulija Dmitri Medvedev saab võimaluse suhteid parandada, kirjutab Reuters.

Putini poolteist tundi kestnud kohtumine USA presidendi George W. Bushi ja teiste NATO juhtidega suuri läbimurdeid kaasa ei toonud.

“Üldiselt olen ma meie nõupidamisega rahul. See oli konstruktiivne,” ütles Putin pressikonverentsil, kuid lisas, et Venemaa näeb tugeva sõjalise bloki tekkimist oma piiride äärde otsese ohuna oma julgeolekule.

“Seda kõike võib pidada sõjalise struktuuri liikumiseks meie piiri äärde. Aga räägime sellest siis otse ja avatud kaartidega. Me tahame sel teemal dialoogi. Või siis pärast Balti riikide astumist NATO-sse kontrollivad õhuruumi NATO hävitajad. Milleks? Mida nad seal teevad?” küsis Putin, vahendab ETV24 “Aktuaalse kaamera” uudist.

Hoolimata sellest oli Putini tänane toon väidetavalt leebem kui viimase aasta jooksul tehtud teravad avaldused Washingtoni ja NATO aadressil.

“Olgem sõbrad, kutid, ja olgem otsekohesed ning avatud,” ütles Putin lisades, et uus Külm sõda on võimatu. Putin avaldas ka rahulolu selle üle, et Venemaa muresid on hakatud rohkem arvesse võtma.

Laupäeval võõrustab Putin Sotšis USA presidenti.

Bush omakorda tunnistas, et tuleb teha rohkem tööd veenmaks venelasi, et NATO ei ole oht, vaid vahend tegelemaks 21. sajandi väljakutsetega.

NATO kinnitas neljapäeval Bukarestis, et ei paku Ukrainale ja Gruusiale liikmelisuse tegevuskava, kuid otsus vaadatakse detsembris üle ning nimetatud riigid võivad tulevikus siiski NATO liikmeteks saada.

Pressikonverentsil oli võimalus filmida ja küsimusi esitada ainult vene ajakirjanikel, kes Putini esinemist ka aplausiga tänasid.