Venemaa peab läbirääkimisi vähemalt ühe Prantsuse päritolu Mistral-klassi sõjalaeva ostmiseks ja kavatseb ise ehitada veel kolm sama klassi laeva koostöös Prantsuse laevaehitusettevõtte DCNS-iga, teatab RIA Novosti.

Prantsusmaa ise on väitnud, et müüb Mistrali Venemaale ilma relvastuse ja tipptehnoloogiata.

„Meile on see tehing huvitav ainult siis, kui paralleelselt antakse üle ka tehnoloogia, et meie laevaehitajad — nii tsiviil- kui sõjaväe omad — saavad uue tehnoloogilise tõuke arenguks,” ütles Putin intervjuus AFP-le ja telekanalile France 2.

Neljapäeval ja reedel Prantsusmaal visiidil viibiv Putin lisas, et koostöö tundlikus sõjatööstuse valdkonnas viib loomulikult suurema usalduseni riikide vahel.

Putin kordas, et Gruusia ja teised Venemaa naabrid ei peaks Mistrali ostmist kartma, sest Venemaal ei ole mingit kavatsust teisi riike rünnata, ning ta loodab, et enam iialgi ei tule sellist konflikti nagu viiepäevane sõda Venemaa ja Gruusia vahel 2008. aastal.

Samas märkis Putin, et Venemaa on suuteline läbi viima sõjalisi lööke kõigi Gruusia sihtmärkide pihta ka Venemaa maismaaterritooriumilt, selleks pole Mistrali vaja.

Venemaa relvajõudude kindralstaabi ülem kindral Nikolai Makarov ütles teisipäeval, et Venemaa vajab Mistral-klassi dessantlaevu eelkõige laevastiku võitlusvõime tugevdamiseks Kaug-Idas ja vaidlusaluste Kuriili saarte kaitsmiseks.