"Hooletust ei olnud. Juhtus tragöödia. Kas USA vanglates surmajuhtumeid ei esine? Piinamist ega midagi taolist, mis annaks alust ametnikke kohtulikult karistada, ei esinenud. Magnitski surmajuhtumi menetlemine on lõpetatud," vahendab BNS Putini sõnu intervjuus telekanalile Rossija 1.

Küll aga ei ole Putini sõnul lõpetatud kohtuasi Magnitski kunagise ülemuse, Hermitage Capitali juhi William Browderi vastu. "Meie õiguskaitseasutused on seisukohal, et Browder rikkus Venemaal elades toona kehtinud Vene seadusi ning rikastus ebaseaduslikult," lausus riigipea.

Vene presidendi hinnangul pidanuksid Ühendriigid enne Magnitski-nimelise seaduse vastuvõtmist ära ootama lahendi kohtuasjas, milles Magnitskit süüdistatakse maksupettuses.

Moskva Butõrka eeluurimisvanglas ravi saamata 37 aasta vanuses pankreatiiti surnud Magnitskit süüdistatakse maksupettuses, mida ta ise enne vahistamist kõrgetele ametnikele süüks pani. Prokuröride kohaselt hoidsid Magnitski ja tema toonane klient, investeerimisfondi Hermitage Capital juht William Browder 16,8 miljoni dollari ulatuses maksudest kõrvale.

Magnitskist on saanud vangide väärkohtlemise sümbol. USA kongress võttis eelmise aasta lõpus vastu niinimetatud Magnitski seaduse, mis kannab musta nimekirja isikud, kes on seotud juristi surmaga. Moskva vastas seadusele omapoolse seadusega, mis keelab muu hulgas ameeriklastel Venemaalt orbusid lapsendada.