Otseliini formaat on seekord innovatiivne. Selles osalejad jaotakse elukutse alusel gruppidesse ning mõnedel neist on lubatud riigipeale vastu vaielda, vahendab RIA Novosti.

Putin peab Magnitski nimekirja koostamist USA võimude poolt impeeriumile omaseks käitumiseks välispoliitilisel areenil.

Venemaa riigipea märkis, et Ühendriikide võimud olid sunnitud ära muutma Jackson-Vaniki paranduse, mis piiras kaubanduse Nõukogude Liiduga, sest Venemaa astumisega maailma kaubandusorganisatsiooni WTO-sse hakkas Washington ise kahju kandma.

„Nad (USA) olid sunnitud selle (Jackson-Vaniki paranduse) ära muutma. Ja oli hea põhjus seda teha, unustada kõik, mis oli külma sõja ajal ja edasi minna. Ei! Kindlasti oli vaja vastu võtta teine Vene-vastane akt. Miks seda tehti? Lihtsalt selleks, et ennast üles puhuda. Me oleme siin kõige ägedamad! See on impeeriumi käitumine välispoliitilisel areenil,“ ütles Putin.

Venemaa ja USA peavad tegema tööd omavaheliste suhete kliima parandamiseks ning Moskva on selleks valmis, teatas Putin.

„Suhete kliima parandamiseks on tööd teha vaja, me oleme selleks valmis,“ ütles Putin.

Putini sõnul ei provotseeri Venemaa mitte millegagi suhete halvenemist. „Kas meie võtsime vastu selle „Magnitski nimekirja“? Kust kohast see välja võeti? Keegi ei suuda seletada,“ ütles Putin.

Putin ei näe Vene Föderatsiooni võimude poliitikas mingisuguseid stalinismi elemente ning kedagi poliitiliste veendumuste pärast trellide taha ei panda.

„Ma ei leia, et siin oleks mingisuguseid Stalinismi elemente. Stalinism on seotud isikukultuse ja massiliste seaduserikkumistega, repressioonide ja laagritega. Midagi sellist Venemaal ei ole ja ma loodan, et kunagi ei tule,“ ütles Putin, kuid rõhutas samas, et Venemaal peab valitsema kord ja distsipliin.

Putini sõnul pannakse Venemaal inimesi vangi seaduste rikkumise eest, mitte poliitilistel motiividel.

„Mitte keegi ei pista kedagi spetsiaalselt trellide taha mingitel poliitilistel kaalutlustel. Mitte poliitiliste vaadete ega isegi tegevuse eest ei mõisteta inimesi kohtuistungitel süüdi, vaid seaduserikkumise eest,“ ütles Putin.

Putin väljendas veendumust, et Kirovlesi kohtuasja arutamine, kus süüalune on opositsionäär Aleksei Navalnõi, tuleb objektiivne.

„Inimesed, kes võitlevad korruptsiooniga, peavad ise olema kristalselt puhtad, muidu omandab see kõik enesereklaami ja poliitilise reklaami vormi. Seaduse ees peavad kõik võrdsed olema. Ja kellelgi ei tohi olla illusioone – kui keegi karjub kõvasti „Püüdke varas kinni“, siis ei tähenda see seda, et tal endal on lubatud varastada,“ ütles Putin.

Samas rõhutas Putin, et see ei tähenda, et kui inimesel on mingid tegevvõimudest erinevad vaated, peab leidma ükskõik millise mooduse, et ta kohtusse tirida või pärast vanglasse.

„Ma olen veendunud, et selle (Navalnõi kohtuasja) ja teiste küsimuste arutamine tuleb objektiivne. Muide, ma juhtisin sellele ka peaprokuratuuri ja teiste õiguskaitseorganite tähelepanu – äärmiselt objektiivselt,“ ütles Putin.

Suures Isamaasõjas saavutatud võidu 70. aastapäeva tähistamise ettevalmistamist tuleb alustada juba täna, teatas Putin.

„Ma kirjutasin täna alla ukaasile Suures Isamaasõjas saavutatud võidu 70. aastapäeva tähistamise kohta. See toimub kahe aasta pärast, aga juba praegu tuleb alustada ettevalmistusi selleks, et minna sellele juubelile vastu väärikalt,“ ütles Putin.

Putin leiab, et Venemaa ajaloo koolides õpetamise kontseptsioonis peab peegelduma sündmuste kronoloogia ja nende ametlik hinnang.

„Ma pakun, et selle õpiku jaoks peab olema ühtne kontseptsioon, mis näitaks meile sündmuste kronoloogiat ja ametlikku hinnangut. Ilma ametliku hinnanguta ei teki sellest arusaamise selgroogu, mis toimus meie maaga möödunud aastasadade ja aastakümnete jooksul,“ ütles Putin.

Putin teatas, et talveajale ülemineku küsimus ei ole see probleem, mille juures peaks tema sekkuma valitsuse kompetentsi.

„Ma ei leia, et see oleks selline juhtum, kui presidendi tasemel – loomulikult võib seda formaalselt teha – peaks sekkuma valitsuse kompetentsi,“ ütles Putin.

President rõhutas, et ei tehaks, nagu paistaks välja nii, nagu põikleks ta kellakeeramise küsimusest kõrvale. „Aga omal ajal võttis Dmitri Anatoljevitš (Medvedev) selle otsuse vastu ja valitsus viis selle ellu. See on valitsuse kompetentsis ja valitsus peab selle otsuse vastu võtma,“ rõhutas Putin.

Tragöödia Bostonis peaks tõukama Venemaad ja USA-d koostööle selliste ohtude ohjeldamiseks, ütles Putin.

„Ma kutsun üles, et see trgöödia tõukaks meid teineteisele lähemale ühiste ohtude vähendamisel, millest üks kõige tähtsam ja ohtlikum on terrorism. Kui me ühendame tõesti jõud, ei lase me läbi selliseid lööke ega selliseid kaotusi,“ ütles Putin.

Putin teatas, et sai esimese kirja Londonis surnud Boris Berezovskilt eelmise aasta veebruaris, teine jõudis aga temani pärast oligarhi surma. Esimese kirja andis üle endine venelasest äripartner, teise välismaalane.

Kirjade sisu oli Putini sõnul ühesugune: Berezovski tunnistas, et tegi palju vigu, palus andestust ja luba naasta Venemaale. Putin kirjadele ei vastanud. Ta keeldus ka nende avaldamisest isikliku iseloomu tõttu.

Putini sõnul ei ole ta Berezovski Venemaale matmise vastu, kuid selle küsimuse peab otsustama perekond.

Lääne eriteenistuste võimaliku osalemise kohta Berezovski elust lahkumises ütles Putin: "Neist võib oodata kõike, aga meil sellist informatsiooni ei ole."

Venemaa endine rahandusminister Aleksei Kudrin ütles otsesaates, et Venemaa majanduskasvu tempo on aeglustunud sisemiste faktorite tõttu.

„Vene Föderatsiooni SKT kasv oli 2013. aasta esimeses kvartalis ainult 1,1 protsenti. Selles suhtes jäid sellise vähenemise peamisteks faktoriteks siiski sisemised faktorid,“ ütles Kudrin.

Kudrin seletas, et Venemaa majandusele annavad välisfaktorid tunda eelkõige naftahindade kaudu ja sel aastal on kõrged hinnad püsinud. „Tuleb nii välja, et sellise kõrge naftahinna juures on meil nii madal kasvutempo,“ ütles Kudrin, tuletades meelde, et enne kriisi kasvas majandus palju kiiremini.

Kudrini sõnul peaks Venemaa valitsuse peamine ülesanne olema majanduse vabastamine naftasõltuvusest ja loodusvarade kaevandamisest. „Sellist pööret minu arvates tõeliselt toimunud ei ole. Võetakse tarvitusele mõned meetmed, aga need faktorid jäävad tõsisteks,“ ütles Kudrin.

Putin rõhutas otseliini alustuseks kodanikega otsesuhtlemise tähtsust ja tagasiside saamist regioonidest.

Ta märkis, et otsene arvamustevahetamine ja tagasiside saamine on äärmiselt tähtis ja väga kasulik.