Putin kutsus oma kõnes üles kaitsma Venemaad „amoraalse internatsionaali“ eest, mida ta peab rahvustevaheliste konfliktide tekkimise peamiseks põhjuseks, vahendab Lenta.ru.

Putini sõnul kuuluvad amoraalsesse internatsionaali nii mõnedest Venemaa lõunaregioonidest pärit ülekäte läinud ja jultunud inimesed, õiguskaitseorganite müüdavad töötajad, kes pakuvad katust etnilisele maffiale, niinimetatud vene rahvuslased kui ka erinevad separatistid, kes on valmis muutma iga olmetragöödiat vandalismi ja verise märuli ettekäändeks.

Putin märkis, et probleemi tekkimise üks peamisi põhjusi on haridus- ja kultuuripoliitika läbikukkumine, mis sageli viib rahvustevaheliste pingete tegelikest põhjustest moonutatud arusaamisele.

„Me peame sellele väljakutsele koos vastu astuma, peame kaitsma rahvustevahelist rahu, mis tähendab meie ühiskonna ühtsust, Vene riigi ühtsust ja terviklikkust,“ ütles Putin.

Putin kutsus üles keelama migratsiooniseadusi rikkunud välismaalastel Venemaale sisenemise. Selline keeld võiks Putini sõnul kehtida 3-10 aastat.

Samuti tuleb tugevdada kontrolli välismaalaste Venemaale sisenemise üle, rõhutas Putin. Seejuures ei tohi aga Putini sõnul purustada sidemeid endise Nõukogude Liidu vabariikidega.

Putini sõnul peavad võõrtöölised Venemaa tervishoiu- ja haridussüsteemi kasutamiseks Venemaa riigikassasse makse maksta.

Putini sõnul on Venemaa rahvuslik prioriteet 21. sajandil Siberi ja Kaug-Ida arendamine.

„Ma rõhutan, nii riigi kui ka eraettevõtluse ressursid peavad minema arengusse, strateegiliste eesmärkide täitmisse,“ ütles Putin, lisades, et ülesanded, mille lahendamine ees seisab, on oma mõõtmetelt pretsedenditud.

Venemaa riigipea tegi ettepaneku luua regioonis eelistatud majandusarengu territoriaalsete eritsoonide võrgustik. Selles tasuks võimaldada viieaastaseid maksupuhkusi.

„Leian, et oleks eesmärgipärane laiendada seda režiimi kogu Ida-Siberile, sealhulgas Krasnojarski kraile ja Hakassia vabariigile,“ ütles Putin ning andis peaminister Dmitri Medvedevile käsu võtta see töö isikliku kontrolli alla.

Putin võttis sõna traditsiooniliste väärtuste kaitseks. Ta tsiteeris filosoof Nikolai Berdjajevit, kes on leidnud, et konservatiivsuse mõte ei ole selles, et ta takistab liikumist edasi ja kõrgemale, vaid selles, et ta takistab liikumist tagasi ja madalamale, kaootilisse pimedusse.

Putini sõnul leiab praegu mõnedes maailma riikides aset traditsiooniliste väärtuste lõhkumise protsess, mis võib viia negatiivsete tagajärgedeni kogu ühiskonna jaoks. Putin väljendas kahetsust, et paljudes riikides hinnatakse ümber moraali- ja kõlblusnorme ning ühiskonnalt nõutakse oma olemuselt vastandlike hea ja halva võrdõiguslikkuse tingimatut tunnistamist.

Putin tõi välja ka andmed selle kohta, et praegu toetab maailmas üha rohkem inimesi traditsiooniliste väärtuste kaitsmist ja liikumine neist lahtiütlemise suunas on antidemokraatlik.

Putin esineb Kremli Georgi saalis. Kohale on kutsutud 1100 inimest, kelle hulgas on parlamendi liikmed, regioonide juhid, valitsuse liikmed, kohtute juhid, regioonide seadusandlike kogude eesistujad ja usujuhid.