14.39 Putin teatas, et ei ole tutvunud Sergei Magnitski juhtumi üksikasjadega, kuid on valmis materjalidesse süvenema.

„Kui tragöödia härra Magnitskiga juhtus, täitis teie alandlik teener Vene Föderatsiooni valitsusjuhi ülesandeid. Ma sain teada, et tragöödia juhtus, meediast ja ausalt öeldes ei tea ma täna siia maani selle inimese traagilise surma juhtumi eeluurimisvanglas üksikasju. Aga mul on tunne, et mul tuleb sellesse süveneda,“ ütles Putin.

Ta lisas, et nii palju kui tema teab, suri Magnitski südamerabandusse, mitte piinamisse.

13.57 Poola presidendi Lech Kacziński hukkumist Smolenski lähedal toimunud lennuõnnetuses ei tohi Putini sõnul politiseerida.

Poola presidendi lennuk Tu-154 kukkus alla 2010. aasta 10. aprillil enne maandumist Smolenski lennuväljale. Hukkus 96 inimest, kelle hulgas oli ka Kacziński abikaasaga.

„Ainus, mida, mulle tundub, ei tohi teha, on selle probleemi politiseerimine,“ ütles Putin.

13.43 Putin peab end halvaks kristlaseks, sest ei pea õigeks teise põse ette keeramist, vaid eelistab vastu anda, seda ka rahvusvahelistes suhetes.

„Mis puudutab retoorikat, ameerikavastast, läänevastast ja ma võin nimetada ükskõik millist maad, siis meile ei ole üldse vajalik mingi vastane retoorika. See on alati kahjulik. Aga me oleme teiega või olen mina halb kristlane: kui lüüakse ühele põsele, peaks ette keerama teise, aga mina ei ole selleks veel moraalselt valmis,“ ütles Putin.

„Kui meid lüüakse, on vaja vastata. Muidu jäädakse meid alati lööma,“ ütles president.

Putin viitas taas inimõigustealastele probleemidele USA-s, samas kui USA võimud inimõiguste rikkumistes Vene võime.

Putini sõnul ei ole see Venemaa valik, Venemaa ei provotseeri kedagi, teda provotseeritakse.

12.54 Putin ei näe oma töös suuri süsteemseid vigu, mida tahaks parandada.

„Ma ei näe oma töös suuri süsteemseid vigu, mida tahaksin tagasi pöörata või kuidagi parandada,“ ütles Putin.

Ta tunnistas siiski, et on vigu teinud, aga need ei ole tema arvates olnud märkimisväärsed.

„Kes meist on ilma patuta või kes teist on ilma patuta – las esimene viskab minu pihta kivi,“ tsiteeris Putin Uut Testamenti.

„Vigu on ilmselt olnud, aga rääkida sellest, et need oleksid olnud kuidagi süsteemsed, öelda, et ma nüüd, tagasi vaadates, tahaksin midagi parandada... ma mõtlen ja räägin absoluutselt siiralt – kui midagi sellist oleks olnud, siis ma ka ütleksin,“ rääkis Putin.

„Me ei teinud mõnda asja õigel ajal, eriti kriisi tingimustes, mõned otsused, mis me vastu võtsime, ei töötanud nii efektiivselt kui me arvasime või tahtsime,“ tunnistas Putin.

12.43 Putin on vastu püüdlustele sundida islamiusulistele peale hidžabi (pearäti) kandmine, sealhulgas koolides.

„Meie kultuuris, meie traditsioonilises islamis hidžabe ei ole,“ ütles Putin. „Milleks peaksime sisse tooma meile võõraid traditsioone? Tuleb toetuda traditsioonilise islami esindajatele. Need on kartmatud inimesed, kes oma elu hinnaga kaitsevad oma ideaale.“

Putin rääkis, et islamikoostöö organisatsiooni kohtumisel (Venemaa on seal vaatlejaliige) esines islamimaailma autoriteetne esindaja ja nimetas hidžabide pealesundimist veaks.

12.15 Putin ei ole kategooriliselt nõus väidetega, et ta on oma valitsemisajal Venemaal üles ehitanud autoritaarse režiimi. „Ma leian, et me oleme taganud stabiilsuse, kui vajaliku tingimuse arenguks,“ ütles Putin. „Ma leian, et see on erakordselt vajalik. Nimetada seda autoritaarseks režiimiks mina ei saa. Ma pole sellega nõus.“

„Kui ma peaksin totalitaarset režiimi palju eelistatavamaks, oleksin ma lihtsalt põhiseadust muutnud,“ ütles president. „Seda oleks olnud lihtne teha: piisanuks otsuste vastu võtmisest parlamendi kaudu, kus oli üle 300 hääle. Aga ma võtsin teadlikult teise positsiooni, näitasin üles austust põhiseaduse ja seaduste vastu. Ja ma ei oleks saanud olla siis veendunud selles, et ma kindlasti naasen, oli ju kriis, me läbisime rasked katsumused,“ ütles Putin.

„Seetõttu ei saa ma seda kõike autoritaarseks režiimiks nimetada,“ kordas Putin ja lisas, et jutt käib seaduste täitmisest, aga need on kaks ise asja.

„Demokraatia, see on ju seaduste täitmine,“ jätkas Putin. „Demokraatia ei ole trotskism ja anarhia. Anarhiat ei ole meile vaja.“ 90. aastate anarhia viis presidendi sõnul võimu ja turuseaduste kui selliste diskrediteerimiseni. „Ma leian, et kord, distsipliin ja seaduse tähe järgmine ei ole vastuolus demokraatliku valitsemisvormiga,“ ütles Putin.

11.49 Lõplik otsus selle kohta, kas Venemaa hakkab elama talve- või suveajas, võetakse vastu monitooringu tulemusel, mida viib praegu läbi valitsus, teatas Putin.

„See aeg või teine, valitsus peab otsustama monitooringu käigus, mida valitsusstruktuurid praegu läbi viivad. Selle monitooringu tulemuste järgi tulevad mingid lõplikud otsused. Loomulikult on probleeme, ma näen neid ise ja puutun nendega kokku: ärkad – on pime, lähed magama – on pime,“ ütles president.

11.43 Putin on kuulnud Jaapanist signaale, et seal soovitakse rahulepingut sõlmida.

„Mis puutub territoriaalsetesse küsimustesse, siis arvestame me konstruktiivse dialoogiga oma Jaapani kolleegidega. Me oleme kuulnud Tokyost signaale parteilt, mis tuli taas võimule selle kohta, et selle partei juhtkond hakkab püüdlema rahulepingu poole. See on väga tähtis signaal. Me hindame seda väga kõrgelt,“ sõnas Putin.

11.38 Putin tunnistas, et töö peaministriametis mõjus tema tegevusele väga positiivselt.

Pärast kaht ametiaega presidendina istus Putin 2008. aastal peaministritoolile, kevadel võitis ta aga taas presidendivalimised ja naasis Kremlisse.

„Ma olen veendunud, et töö valitsusjuhina nelja aasta jooksul mõjus mulle väga positiivselt. Sealjuures riigile väga vastutusrohkel ajal, karmi terava kriisi ajal, kui tuli enesele otsene vastutus võtta, selle eest polnud kuhugi põgeneda,“ ütles Putin pressikonverentsil.

11.30 Putin teatas, et kuuldused probleemidest tema tervisega on kasulikud poliitilistele oponentidele, kes püüavad seada kahtluse alla võimu legitiimsuse.

„Küsimusele tervise kohta võin vastata traditsiooniliselt: ei jõua ära oodata või?“ ütles Putin.

10.53 Putin avaldas toetust Vene laste lapsendamise keelamisele USA ja teiste venemaalaste õigusi rikkuvate riikide kodanikele.

Putin märkis, et venemaalased ei ole üldiselt rahul sellega, et Vene lapsi lapsendavad välismaalased, vahendab Lenta.ru.

President juhtis tähelepanu sellele, et laste lapsendamisel USA-s on peamine probleem see, et USA võimud ei lase Venemaa esindajaid kohtuprotsessidele, mis on seotud kuritegudega Vene laste vastu.

Putini sõnul on riigiduuma reaktsioon Magnitski seaduse vastuvõtmisele USA-s emotsionaalne, kuid adekvaatne vastus, vahendab RIA Novosti.

Putin ütles, et riigiduumas arutlusel olev lapsendamist keelav seaduseelnõu on reaktsioon mitte USA lapsendajate, vaid sealsete võimude tegevusele.