„Putin oli asjast hästi informeeritud ning ta teadis, et ma olen käinud piiril olukorraga tutvumas. Asjad liiguvad nüüd edasi. Venelased on teinud vajalikke otsuseid ja nüüd tuleb need otsuses lihtsalt efektiivselt teoks teha,” ütles Halonen kohtumise järel. Haloneni sõnul räägivad presidendid samal teemal veel lähiajal, kirjutab Helsingin Sanomat.

Putin aga ütles kohtumise algul, et on rõõmus selle üle, et sai Haloneniga rääkida just kahepoolsetest küsimustest. Üheks selliseks oli ka Läänemere põhja kavandatud gaasijuhe, mida Eesti ei taha oma majandusvööndisse lubada.

„See olin mina, kes tegi juba ammu ettepaneku, et vaadataks Eesti poolele, kuna see on turvalisem. Nüüd uuritakse siis seda teist valikuvõimalust,” ütles Halonen.

Haloneni sõnul ei ole Soomel gaasitoru vastu „mingeid müstilisi eelarvamusi”. Ta ütles Putinile, et „keskkonnauuringud peavad olema asjalikud ja tõsiseltvõetavad”.

Halonen jõudis kohtuda ka Venemaa uue peaministri Viktor Zubkoviga. Halonen kirjeldas Zubkovi „tõsise ning veidi ujedana”.

„Kuid selline oli alguses ka Putin,” lisas Halonen. Venemaa peaministriks tõusnud Zubkovi peetakse ka ühkes järgmiseks Venemaa presidendikandidaadiks.

Haloneni ja Putini kohtumine toimus ajal, mil Soomes käivad elvad diskussioonid riigi julgeolekupoliitika üle.

Kaitseminister Jyri Häkämies tekitas hiljuti Soomes furoori, nimetades USA-s peetud kõnes Venemaad Soome tähtsamaks julgeolekupoliitiliseks väljakutseks. Häkämiehe kõne ei pälvinud siiski Venemaal suuremat tähelepanu. Asi ei kerkinud esile ka nüüdsel presidentide kohtumisel.

Halonen ja Putin kohtusid sel aastal teist korda.

Venemaal toimuvad 2008. aastal presidendivalimised. Põhiseaduse kohaselt ei tohi Putin enam ametisse kandideerida. Haloneni sõnul ei olnud eilne kohtumine aga mingi hüvastijätt.

„Suvel toimus (peaminister Mihhail) Fradkovi hüvastijätukohtumine ning on on võimalik aru saada, kui asi nii on,” ütles Halonen.

Haloneni on mõneti arvustatud selle eest, et tal ei ole õnnestunud saada kutse USA Valgesse Majasse kohtumiseks USA presidendi George Bushiga. Ametlike teadete kohaselt on ettevalmistamisel Matti Vanhaneni kohtumine USA presidendiga.

Halonen tuletas meelde, et ÜRO viimase peaassamblee ajal kohtus ta Bushiga vähemalt kolm korda.