Presidendi otsusest teatas Kremli pressiteenistus. Teate kohaselt hõlmab piirang toidu- ja põllumajandustooteid, mille importi piiratakse või keelatakse sootuks.

Putin on teinud valitsusele ülesandeks koostada nimekiri toodetest, mille sissevedu Venemaale keelatakse. Keeld kehtib üks aasta. Peaminister Dimitri Medvedevi pressinõunik Natalia Timakova ütles RIA Novostile, et valitsuse ministrid tegelevad juba praegu keelustatavate toiduainete nimekirja koostamisega.

Teates pole täpselt öeldud, mis riikide suhtes sanktsioonid kehtestatakse.

Putini käskkiri manitseb valitsust ka enda otsustes lähtuma turu tasakaalust, et vältida hüppelist hinnatõusu toiduainetetööstuses.

Venemaa on Euroopa Liidu suurim puu- ja köögiviljade ostja. Euroopa Liidust viiakse Venemaale aastas puu- ja aedvilju enam kui kahe miljardi euro väärtuses.

Eelmisel aastal moodustas Venemaa osatähtsus 8,2 % Eesti üldisest kaubavahetusest. Venemaa ja Eesti kaubandussuhete osakaal on küll viimastel aastatel hüppeliselt kahanenud, ent samas kasvas eelmisel aastal piimatoodete ja kala eksport, mis võiks samuti Venemaa sanktsioonidest mõjutada saada.

Praeguseks on Venemaa keelanud Poola köögiviljade sisseveo, ametliukuks põhjuseks tuuakse tervisenõuded.

Teisipäeval ütles Putin, et Venemaa majanduse vastu kasutatavad poliitilised survemeetodid on vastuvõetamatud ning utsitas valitsust sellele vastu reageerima.

EL karmistas Vene-vastaseid sanktsioone möödunud nädalal.