Kaspia mere riikide juhid astuvad välja iga riigi õiguse eest kasutada tuumaenergiat rahumeelsetel eesmärkidel, öeldakse tippkohtumise tulemusi kokku võtvas deklaratsioonis, kirjutavad Interfaks ja gazeta.ru.

„Kõik osapooled kinnitavad kõikide tuumarelva mitte-levitamise lepinguga ühinenud riikide võõrandamatut õigust arendada tuumaenergia uurimist, tootmist ja kasutamist rahumeelsetel eesmärkidel ilma diskrimineerimisteta selle lepingu ja rahvusvahelise aatomienergia agentuuri (IAEA) mehhanismide raames,” öeldakse dokumendis.

Lisaks sellele rõhutatakse dokumendis, et Kaspia mere riigid ei luba „mitte mingitel tingimustel kasutada oma territooriumi agressiooniks ja muudeks sõjalisteks tegevusteks ühegi osapoole vastu”.

Ettepaneku lülitada deklaratsiooni punkt, milles lepitakse kokku, et Kaspia riigid üksteisele kallale ei tungi, tegi ajaloolisel Tehrani visiidil viibiv Venemaa president Vladimir Putin. USA ja Iraani vastuolusid täis suhete taustal on see Iraani jaoks eriti tähtis punkt. Vastutasuks organiseerisid iraanlased Venemaa presidendile massiõnnitlused juba ammu mööda läinud sünnipäevaks.