“Meile läheb kaasmaalaste küsimus korda. Me tõstatame jätkuvalt seda küsimust, eelkõige seoses Baltikumiga, kus on olemas selline nähtus nagu kodakondsuseta isikud, mida meie partnerid EL-is samas normaaseks peavad,“ vahendas venekeelne Delfi Putini sõnu tänaselt pressikonverentsilt.

„Me jätkame selle olukorra esile tõstmist. See aga ei tähenda, et me antud küsimuses sõjalist jõudu kastutada plaaniksime,” lisas ta.

Täna toimunud Venemaa presidendi iga-aastasel mitu tundi kestval aastalõpu pressikonverentsil tuli Venemaa võimalik sõjalise jõu kasutamine välismaal veelgi jutuks.

Näiteks küsis üks ajakirjanik, et kas Venemaa oleks mingitel tingimustel valmis kaasmaalaste kaitseks Ukraina territooriumil sõjalist jõudu kasutama. Venemaal on ka praegu Krimmi poolsaarel üks mereväebaas. Küsimuse esitanud ajakirjanik tõi näiteks ka Gruusia konflikti, kus Venemaa sõjalist jõudu kasutas.

Putin ütles, et antud juhul võrreldakse võrreldamatut ning midagi sellist, mis juhtus Gruusias, ei hakka praeguseid olusid arvestades Krimmis toimuma. Lõuna-Osseetias ja Abhaasias oli Putini sõnul tegemist suuremahulise etnilise konfliktiga, mida Venemaa rahuvalvajad lahendama tõttasid.