Putin ütles, et hinnang olukorrale Ukrainas saab olla ainult üks - tegemist on relvastatud võimuhaaramine. Selle vastu ei vaidle Putini sõnul mitte keegi.

"Minu jaoks on küsimus: miks seda tehti? Janukovõtš kirjutas välisministrite vahendusel 21. veebruaril alla kokkuleppele, millega juba loobus oma võimust, ta nõustus kõigega, mida opositsioon nõudis - parlamendi ja presidendi ennetähtaegsete valimistega ja 2004. aasta põhiseaduse juurde naasmisega. Ta nõustus jõudu mitte kasutama. Lisaks sellele andis ta korralduse miilitsajõud tagasi tõmmata," ütles Putin.

"Niipea, kui ta sõitis ära Harkivisse, hõivati tema residents. Tal ei olnud mingeid võimalusi tagasi valituks saada, kõik on sellega nõus, kõik minu kolleegid. Milleks on vaja tõugata riik sellesse kaosesse, millesse ta sattus? Vastust ei ole. Tahtsid näidata oma jõudu - see on minu arvates rumal tegevus. Selle tegevusega kõigutati lahti Ukraina lõuna- ja kaguosad," rääkis Putin.

Olukord Ukrainas on Putini sõnul revolutsiooniline, mis on välja kujunenud Ukraina iseseisvuse esimestest päevadest. Lihtne Ukraina mees on kannatanud nii Verise Nikolai, Kravtšuki kui ka Juštšenko ajal. Rahvas tahtis muutust, aga ei ole vaja õhutada ebaseaduslikke muudatusi. Postsovetlikus ruumis on majandus veel nõrk, ei ole vaja tegutseda põhiseadusevastasel teel.

Putini sõnul mõistab ta inimesi Maidanil, kes ei nõua seni mitte võimu fassaadi muutust, vaid kardinaalseid muutusi.

Ukraina parlament on Putini sõnul osaliselt legitiimne, kõik ülejäänu mitte. Presidendi kohusetäitjal ei ole mingit legitiimsust. On ainult üks president, selge, et tal ei ole mingit võimu, aga juriidilisest vaatepunktist on Ukraina legitiimne president Janukovõtš.

"Kõrgemal tasemel ei ole meil Ukrainas partnerit, seal ei ole üldistel valimistel valitud presidenti," ütles Putin.

"Krimmi võimude legitiimsusest: Krimmi parlament valis vastavalt protseduuridele ja seadustele ülemnõukogu istungil uue peaministri. Loomulikult on see legitiimne, järgitud on kõiki protseduure, mingeid rikkumisi ei ole," ütles Putin.

Berkuti võitlejad seisid kilpidega, aga neid tulistati Putini sõnul lahingurelvadest. Kes käsu andis, Putin ei tea. Ainus, mida ta teab, on see, et Janukovõtš ütles talle, et ei andnud selliseid käske. Lisaks sellele helistas Janukovõtš Putinile ja Putini ütles talle, et ta sellist käsku ei annaks.

"Mulle tundub mõnikord, et istuvad seal Ameerikas ja teevad nagu rottidega eksperimente, mõistmata oma tegude tagajärgi. Miks nad seda teevad, vastust ei ole. Pöörasid Ukraina poliitilise elu farsiks," ütles Putin.

"On ju selgelt näha, et see on relvastatud võimuhaaramine, on ju? Põhiseadust rikkudes, tõsi? Niisiis, kui me viitame sellele, et see on põhiseadusevastane riigipööre, öeldakse meile, ei, see on revolutsioon. Aga kui see on revolutsioon, on mul keeruline mitte nõustuda mõnede ekspertidega, et sellele territooriumile tekib uus riik, kellega ei ole me mingisuguseid millekski kohustavaid dokumente alla kirjutanud. See kõik on väga hästi ette valmistatud. Lääne instruktorid andsid endast parima. Aga kui võim oleks olnud tugev, poleks mingid natsionalistid suutnud neid progromme toime panna, mille tulemusi me praegu näeme," ütles Putin.

Vajadust väed Ukrainasse sisse viia seni Putini sõnul ei ole, aga selline võimalus on olemas. Venemaa hiljutised õppused ei olnud Ukraina sündmusetega kuidagi seotud. Sõjaväelaste kasutamine on äärmine juhtum. Venemaal on aga Ukraina legitiimse presidendi Jakukovõtši otsene pöördumine sõjalise abi osutamiseks Ukraina kodanike kaitseks. Putini sõnul näeme me neonatside, marurahvuslaste ja antisemiitide võimutsemist mõnedes Ukraina osades, sealhulgas Kiievis. Vägede sisseviimine on äärmuslik meede. Putini sõnul peetakse Ukrainat Venemaal lähimaks naabriks, vennasvabariigiks. Venemaa relvajõud on relvavennad, sõbrad. Putin on veendunud, et Ukraina ja Vene sõjaväelased jäävad ühele poole barrikaade. Sama toimub Putini hinnangul praegu ka Krimmis. Pole olnud ühtki lahingukokkupõrget. Ei ole olnud ühtki tulistamist. Ainus, mida Venemaa on teinud, on oma objektide valve tugevdamine. Venemaa ei kavatse sekkuda, kuid leiab, et kõigil Ukraina kodanikel peavad olema ühesugused õigused osalemiseks riigi elus ja riigi tuleviku määramiseks.

"Meid süüdistatakse ebaseaduslikus tegevuses, aga tuleb meelde tuletada USA tegevust Iraagis või Liibüas, kus nad tegutsesid kas üldse ilma igasuguste sanktsioonideta või neid rikkudes. Meie partnerid formuleerivad alati täpselt ja selgelt oma geopoliitilised huvid. Pärast tirivad endaga kaasa kogu ülejäänud maailma, aga kes kaasa ei tule, neid hakatakse kiusama. Meie tegevus vastab täielikult rahvusvahelise õiguse normidele, sest meil on legitiimse presidendi pöördumine, ning langeb kokku meie huvidega, sest me aitame inimesi, kes on meiega kultuuriliselt ja ajalooliselt tihedalt seotud.

Venemaa-vastaste sanktsioonide tagajärgedest peaksid Putini sõnul mõtlema need, kes kavatsevad need kehtestada. Sanktsioonid toovad kahju mõlemale poolele ja sellele tuleb mõelda. Putini sõnul toetasid Venemaa partnerid relvastatud võimuhaaramist ja kuulutasid need inimesed legitiimseteks. Igasugused ähvardused Venemaa aadressil on kontraproduktiivsed ja kahjulikud.